Hlavní obsah

Řidič náklaďáku zdevastoval na Náchodsku chráněnou bránu, památkáři jí vrátí tvář

Právo, Vladislav Prouza

Brána v Nahořanech u Nového Města na Náchodsku vstane z mrtvých. Památkáři chráněnou dominantu obce v pondělí z valné části poničil neopatrný šofér pekárenského náklaďáku. Nehoda sice skončila bez zranění, z kulturní památky z roku 1885 ale mnoho nezbylo.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Zdevastovaná brána v Nahořanech

Článek

Polovinu zhruba čtyřmetrové brány, v české vesnici ojedinělé, změnil náraz v hromadu trosek. Řidič, který se do ní s autem nevešel, totálně zničil i jednu z dvojice pískovcových soch sedících lvů od renomovaného sochaře Antonína Suchardy.

„Lev skončil rozbitý na tři kusy. Půjde spolu s poničenou polovinou brány o pořádnou restaurátorskou práci. Oprava zabere za ideálních podmínek, kdy jsou k dispozici peníze a optimální počet šikovných rukou, tak čtvrt roku,“ odhaduje Pavel Mach z pobočky Národního památkového ústavu v Josefově.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Zdevastovaná brána v Nahořanech

Kamenné bráně na okresní silnici plánují památkáři vrátit původní tvář. „Rozhodně bychom nechtěli čelit možným připomínkám, aby se brána kvůli bezpečnosti silničního provozu rozšířila nebo dokonce zmizela. Pokud pamatuji, za třicet posledních let jde o první podobný incident. Obci jsme zároveň připraveni pomoci financemi z některého z možných programů,“ přiblížil ředitel josefovských památkářů Jiří Balský.

„Brána představuje v podmínkách české vesnice skutečnou specialitu, ne-li rovnou vzácnost,“ poznamenal.

Opevnění z třicetileté války

Peníze na opravu brány půjdou z povinného ručení škodného náklaďáku. Nahořany měly v polovině 17. století podobné brány dvě, každou na obou stranách obce.

Brány tvořily součást kamenného opevnění z divoké doby třicetileté války. Jednu z bran chránících vjezdy do vsi místní dávno zbořili.

Druhá, i když měla koncem devatenáctého století kvůli špatnému stavu a dopravním komplikacím namále, se nakonec dochovala v úřady požadované přestavěné podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám