Hlavní obsah

Řidič, který usmrtil dva chodce v Adršpachu, už jednou při dopravní nehodě zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidič osobního auta v Adršpachu na Náchodsku v pondělí večer srazil a usmrtil dva chodce. Později vyšlo najevo, že mrtví byli majitelé firmy s outdoorovým oblečením Zikmund Schwarzkopf ml. a Matěj Molcar. Oba se měli zúčastnit 39. ročníku mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.

Foto: Policie ČR
Článek

Osmatřicetiletý řidič je srazil u horního parkoviště, a místo aby poskytl první pomoc, od nehody ujel. Policie ho však po několika hodinách vypátrala a soudce na něj uvalil vazbu. Jeden ze sražených chodců zemřel přímo na místě, druhý cestou vrtulníkem do nemocnice.

Jak uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná, právě z důvodu útěku pachatele u něho nemohli policisté provést dechovou zkoušku na alkohol, případně test na přítomnost drog.

„Mohu však uvést, že muž má recidivní minulost, a to i za protiprávní jednání v dopravě. V roce 2017 byl okresním soudem v Náchodě uznán vinným za přečin usmrcení z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Konečná. Podle zdroje Práva dostal trest za usmrcení při dopravní nehodě.

Zejména na sociálních sítích vyjadřují lidé rodinám obětí soustrast. Pozastavují se ovšem i nad výší možného trestu pro pachatele.

Řidič v Adršpachu srazil dva chodce a ujel. Oba jsou po smrti

Krimi

Podle mluvčí Lucie Konečné ale policii nepřísluší komentovat možnou výši trestu. „Samozřejmě probíhá další prověřování okolností nehody. Existuje i varianta, že dojde k překvalifikování činu. Ale v tuto chvíli je stanovena takto. Tedy že byl řidič obviněn z usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci, za což v případě prokázání viny hrozí až pět let vězení,“ upřesnila Konečná.

O identitě obětí informovala firma High Point, vyrábějící sportovní outdoorové oblečení, kterou oba muži vedli.

„S obrovskou bolestí na srdci oznamujeme všem našim zákazníkům, přátelům a obchodním partnerům, že v pondělí ve večerních hodinách tragicky zahynuli v Adršpachu naši šéfové, kolegové a nejbližší kamarádi Zikmund Schwarzkopf mladší a Matěj Molcar,“ stojí ve vyjádření firmy. Ta současně žádá své klienty o čas a trpělivost. Kondolence rodinám mohou lidé zasílat na adresu firmy do Sušice. Firma také zrušila svou letošní účast na festivalu.

Přátelé vzpomínají

Hlubokou lítost vyjádřil i horolezec Radek Jaroš, který jako první zdolal všech 14 osmitisícovek a který s oběma muži úzce spolupracoval. Dokonce s nimi měl trávit v Adršpachu celý týden. Kvůli rozepsané knize se však nakonec rozhodl přijet později. Možná mu to zachránilo život.

„Jako horolezec, vodák, řidič a člověk vím, že se pohybuju na hraně rizika. Zároveň vím, že od okamžiku, kdy se člověk narodí, mu hrozí, že umře. Bohužel někdo dřív, jiný později. A každá smrt je bolestivá ztráta především pro ty, co tady zůstávají dál. Zikmund Schwarzkopf a Matěj Molcar z firmy High Point byli moji partneři, ale především kamarádi,“ napsal na sociálních sítích český horolezec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám