Hlavní obsah

Revizor se mstil a vymyslel si pokutu, dostal podmínku

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Na konci listopadu padl u Obvodního soudu pro Prahu 8 rozsudek nad revizorem, který zneužil osobní údaje a vystavil na ně falešnou pokutu. Poškozený se tak dostal do exekuce, kterou musel zaplatit. Revizorovou motivací nebyly peníze, nýbrž msta za svědectví v případu rvačky s kontrolory.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Alexandrovi Petrů, revizorovi dopravního podniku v Praze, uložila soudkyně Jiřina Zemanová za trestný čin poškozování cizích práv 1,5roční podmínku a náhradu škody. Ten se proti rozhodnutí odvolal k Městskému soudu v Praze.

Příběh se začal odehrávat už v září 2008, kdy byl poškozený Ondřej P. svědkem rvačky na zastávce Výtoň. „Dva muži tam bili a smýkali s třetím mužem, který měl na zádech velký batoh a v ruce igelitku s houbami. Nikdo z přihlížejících mu nepomohl, tak jsem zavolal policii,“ řekl Novinkám Ondřej P.

Vzápětí vyšlo najevo, že jde o dva revizory a černého pasažéra, který si zapomněl „cvaknout“ jízdenku. Policisté ověřili totožnost všech zúčastněných a Ondřej P. se přihlásil jako svědek rvačky.

Exekuce za téměř 24 tisíc

Že si Ondřej P. svým svědectvím zadělá na pořádné problémy, v tu chvíli vůbec netušil. Revizor Petrů totiž zaslechl jeho osobní údaje, které hlásil policistům, a dobře si je zaznamenal. Použil je o pár dní později, kdy vypsal zápis o přepravní kontrole znějící na jméno poškozeného Ondřeje P. v autobuse číslo 152.

Kontrolor u soudu tvrdil, že poškozeného chytil ještě s jedním mužem a vystoupili na zastávce Řepínská, kam měl jeho kolega přivolat policejní hlídku, protože Ondřej P. údajně neměl doklady. Po ověření totožnosti prý vypsal záznam a údajnému černému pasažérovi dal kopii dokladu. Zároveň také před soudem připustil, že v roce 2008 byli revizoři finančně motivováni, a to 150 Kč za jednoho zadrženého.

Ondřeji P. začal neblahý dopad svědectví docházet v polovině roku 2011, kdy mu přišla k zaplacení exekuce. Z pokuty 950 Kč se vyšplhala na 23 986 Kč. Zaplatil celou částku, protože se obával, že přijde o dům, a začal zjišťovat, kde k exekuci přišel. Vzpomněl si také na rvačku, které byl v roce 2008 svědkem. Podle svých slov prožil podzim a zimu ve stresu, než se zdálo být jasné, že věci se mají trochu jinak.

Falešný podpis na záznamu

„V den, kdy měla proběhnout údajná kontrola, jsem byl po noční doma na druhé straně Prahy. Dohledal jsem pracovní e-maily, které jsem rozesílal v čase přepravní kontroly. Z toho mi bylo jasné, že někdo zneužil mé osobní údaje, a podal jsem trestní oznámení,“ uvedl Ondřej P.

Při dalším pátrání narazil také na policistu, který ho měl na zavolání revizorů ztotožňovat. Ten později u soudu uvedl, že v září 2008 už nebyl zařazen do hlídkové služby a k oznámení revizorů nevyjížděl, protože dělal administrativní práci. Jeho služební číslo, které bylo správné, mohl mít revizor z předchozí doby, kdy byl v hlídkové službě.

U soudu, který celý případ začal projednávat letos v srpnu, v jeho prospěch mluvil rovněž znalecký posudek z oboru písmoznalectví, který prokázal, že podpis na zápise o kontrole není pravý. Na jeho straně stál také soudem vyžádaný přestupkový spis, který potvrdil, že při incidentu na Výtoni byl přítomen i Alexandr Petrů.

Revizor stále pracuje

Protože rozsudek ještě nenabyl právní moci, revizor Petrů u dopravního podniku stále pracuje.

„Rozsudek byl vynesen údajně na základě nepravdivého svědectví policisty, který popřel účast na kontrole cestujícího, protože měl být v tu dobu služebně v jiné lokalitě. Bude probíhat odvolací řízení a do té doby nelze na tohoto revizora pohlížet, jako by byl pravomocně odsouzen. V tuto chvíli samozřejmě nechceme předjímat konečný výsledek soudu, pokud by však bylo následně rozhodnutí soudu potvrzeno, DPP vyvodí odpovídající důsledky s pravděpodobným ukončením jeho pracovního poměru,“ informoval Novinky mluvčí DPP Jiří Štábl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám