Hlavní obsah

Renomovaná starožitnice odsouzena za zpronevěru

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Elegantní šestašedesátileté starožitnici ve čtvrtek poprvé během soudního procesu ztuhnul úsměv na tváři. Trestní senát totiž dospěl k závěru, že Hana Roušarová zpronevěřila 169 lidem šperky a další cennosti v hodnotě přesahující pět miliónů. Vyměřil jí za to pětileté vězení.

Foto: por. Mgr. Petr Kůdela

Hasičské muzeum v Českém Těšíně

Článek

Podle soudců se nejednalo o krátkodobou záležitost, podnikatelka ve svém obchodě na Národní třídě v centru metropole klamala klienty po dobu šesti let, od roku 1992 do 1998.

Přijímala šperky, porcelán, nábytek, obrazy a mnoho dalších věcí v hodnotě od tisíce korun po desetitisícové částky. Předměty vždy vzala do komise, se zákazníkem sepsala smlouvu o následném rozdělení zisku z prodeje a prozatím se s ním rozloučila. Teprve později se klient dozvěděl, že už neuvidí ani cennost ani peníze.

"Převzala na základě smlouvy turecký koberec se zvířaty za 37 tisíc, koberec prodala, nárok poškozeného ale neproplatila," vyjmenovávala včera soudkyně Hana Hrnčířová jeden případ za druhým.

Výčet škod trval téměř tři hodiny už také proto, že mnoho lidí do jejího starožitnictví nesvěřilo jednu věc, ale několik cenností najednou.

Je to nespravedlivé, řekla

Trpělivost zákazníků nakonec vzala za své v lednu 1999, kdy nalezli obchod uzavřený a telefon odpojený. Nemám peníze, tvrdila Roušarová s tím, že "zaplatila značné prostředky za rekonstrukci pronajatého objektu a vlastník jí částku neuhradil."

Na svou obhajobu dále konstatovala, že jí banka obstavila účet kvůli nespláceným úvěrům. "Její obhajobu soud považuje za účelovou a vyvrácenou důkazy," konstatovala včera soudkyně, která Roušarové přikázala zaplatit části podvedených zákazníků škodu.

Zároveň ženě zakázala podnikání v tomto oboru na dalších deset let. Podnikatelka odcházela ze soudní síně značně roztrpčena... "Rozsudek je nespravedlivý," řekla s tím, že se žádného trestného činu nedopustila. Vzhledem k tomu, že se na místě odvolala, o jejím dalším osudu rozhodne vyšší instance.

Soudci se shodují, že se jedná o dost bizarní případ vzhledem k věku a dřívější váženosti obžalované. "Nepamatuji se, že bych se s obdobným případem setkal," konstatoval mluvčí soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám