Hlavní obsah

Rekordní množství heroinu pašeráci skryli do dutin dřevěných palet

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha
Aktualizováno

Rekordní množství heroinu, který v noci na sobotu odhalili pražští celníci, bylo ukryto ve speciálně upravených dřevěných paletách. Droga byla rozdělena do několika stovek balíčků a celkem vážila 128 kilogramů. K odhalení dopomohl také služební pes. Obviněn zatím nikdo nebyl.

Celníci odhalili největší zásilku heroinuVideo: Novinky

 
Článek

Kamión jedoucí po tzv. balkánské trase byl vypraven z Turecka. Oficiálně vezl kuchyňské potřeby, mezi kterými bylo 53 důmyslně upravených dřevěných palet, v nichž překupníci ukryli 477 balíčků heroinu.

Foto: Celní správa

Drogy byly schované v paletách

„K odhalení významně přispěly analýzy Celní protidrogové jednotky a na místě také služební pes. Drogu přepravoval kamión přihlášený v Rumunsku, v Praze ho měla přijmout obchodní společnost. Řidič kamiónu celníkům uvedl, že o kontrabandu neměl tušení,“ informoval mluvčí celníků Jiří Barták.

Foto: Celní správa

Drogy byly schované v paletách

 Pašeráci zneužili dopravce 

Podle vedoucího celní protidrogové jednotky Pavla Hoffmana celníci neměli informace od zahraničních kolegů. Kamión ke kontrole vytipovali na základě analýzy přepravy zboží ze zemí mimo EU.

Podle Hoffmana byly v případu zahájeny úkony trestního řízení. Kauza se dál vyšetřuje, ale policisté z taktických důvodů nechtějí uvádět další informace. "Pravdou je, že řidič, který tuto zásilku přivezl, byl vyslechnut. V tuto chvíli si dovolím tvrdit, že řidič o tom nevěděl a nebyl zadržen," řekl na dotaz ČTK Hoffman.

Podle něj jde o klasický případ zneužití přepravce, který funguje po celém světě. Pašerácké skupiny drogu ukryjí do legálního nákladu a přepravce o tom neví.

Heroin obsahoval 60 procent účinné látky, ale spotřebitelům na ulici se prodává naředěný na 15 procent. Naředěná droga stojí tisíc korun za gram. V ČR by za něj dealeři mohli utržit téměř 750 miliónů korun.

Foto: Celní správa

Drogy byly schované v paletách

„Takto ukrytá droga v paletách byla českými celníky naposledy odhalena v roce 1990 na hraničním přechodu Náchod, kdy bylo zadrženo 100 kg kokainu vypraveného z Kolumbie,“ doplnil Barták.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám