Hlavní obsah

Řeka Ostravice nechce vydat mrtvolu zachránce

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ

Dva vodáci zaplatili životem riskantní zdolání nesjízdného jezu na řece Ostravici a další dva skončili v nemocnici. Neštěstí se stalo v sobotu krátce po poledni na jezu U stavebnin v Pržně nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí.

Foto: Miloš Volek

Na startu v blocích připraven Jan Ullmann. Ještě netuší, že si doběhne pro stříbrnou medaili v novém osobním rekordu .

Článek

Raft s šestičlennou posádkou jez zdolal, ale zpětný proud ho vtáhl zpět a držel pod ním. Proto mu na pomoc přijel druhý raft a snažil se lidi zachránit. To se však podařilo jen z části.

"Na břeh se tak z šestičlenné osádky prvního raftu dostali čtyři lidé. Dva další ale spadli do vody. Prvního - 36letého muže - včas vytáhli a dali mu umělé dýchání. Nyní leží na plicním oddělení nemocnice ve Frýdku Místku. Druhého - 49letého muže - vytáhli již utopeného," líčila událost policejní mluvčí Jana Posová.  

Tělo pod splavem

Pak ale do vody spadl také 41letý zachránce. Podle policie je muž mrtev, ale po jeho těle  se stále pátrá. Hasiči a policejní potápěči, kteří na místo přijeli, byli nejprve přesvědčeni, že se jeho mrtvola stále točí ve víru. "Je ještě ve vodě pod splavem. Stále ho to tam mele," řekl v sobotu v podvečer operační důstojník frýdeckomísteckých hasičů Rostislav Muroň.

Profesionálové, kteří se jistili lany, se do válu pro tělo ale nemohli dostat. Správce vodní nádrže Šance dostal pokyn, aby snížil průtok vody vytékající do Ostravice. Řeka ale tělo nevydala a akce byla na noc přerušena.

V neděli pak v Ostravici ubylo vody na historické minimum. "Pokud jsou potápěči ve vodě, držíme nejnižší možný stav hladiny, který je nutný pro zachování života v řece," řekl operační důstojník policie René Duda.

Policejní potápěči ale tělo v jezu U stavebnin v neděli dopoledne nenašli, a tak hledali dál po proudu. Pátrali po něm ještě i v neděli po 17. hodině. "Vždy se přesunou k dalšímu jezu, prozkoumají ho a jdou dál," dodal Duda.

Celý případ zatím provázejí drobné nejasnosti. Ve vážném stavu byla převezena na anesteziologicko-resuscitačního oddělení do nemocnice ve Frýdku-Místku také 51letá žena z prvního raftu. "Zatím nevíme proč. Byla jednou ze zachráněných," připustila Posová. Ženu se po několika hodinách lékařům podařilo stabilizovat a přeložili ji na plicní oddělení.

Nehodu raftu nyní vyšetřují policisté. Zatím ale nedokáží říci, zda šlo o nešťastnou náhodu, anebo jestli proti někomu vznesou obvinění. V současnosti ještě také upřesňují posádku prvního raftu.

Zatím vědí, že ve zdraví vyvázli 29letá žena a čtrnáctiletý chlapec. O totožnosti šestého vodáka, který byl také zachráněn, zatím žádné informace nemají. Shodují se však, že osazenstvo obou raftů byli lidé s trvalým bydlištěm v Ostravě. Odmítají také první vyšetřovací verzi, podle které se měl raft převrátit.

Vodáci příliš riskují

Lidé, kteří z břehů sledovali práci potápěčů, jen nevěřícně kroutili hlavami. "Něco takového nepamatujeme. Jsme z toho v šoku. Je nepochopitelné, že se někdo může utopit v Ostravici."

Řeka Ostravice v tomto úseku obvykle splavná nebývá, na to je v ní příliš málo vody. Proto vodáci vždy netrpělivě čekají na období, kdy se z Šance vypouští nadprůměrné množství vody. Na pohled poklidné a bezpečné jezy se pak ale stávají smrtonosnými.

"Není to poprvé, co na jezu U stavebnin někdo zemřel. Je to nesjízdný jez, ale takzvaní vodáci riskují a zkoušejí ho sjíždět na kánoích i raftech," řekl operační důstojník hasičů Karel Potíora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám