Hlavní obsah

Ředitel Schubert obžalovaný v kauze pronájmu radarů odmítl před soudem vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítím se nevinný ve všech bodech obžaloby, řekl v pondělí v úvodu své výpovědi před ústeckým krajským soudem Miloš Schubert, který je spolu s dalšími třemi lidmi obžalovaný v kauze pochybného pronájmu radarů ve Varnsdorfu na Děčínsku. Zároveň je ředitelem jediné v případu obžalované firmy Water Solar Technology (WST).

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaní zleva Stanislav Horáček, Josef Hambálek a Miloš Schubert.

Článek

Město při podpisu smlouvy na pronájem radarů nevyhlásilo podle žalobce řádné výběrové řízení a zmanipulovalo tendr tak, aby jako vítězný uchazeč byla vybrána společnost Water Solar Technology. Ta poté radary provozovala a dostávala peníze za každý zjištěný přestupek, podle obžaloby získala neoprávněně přes 23 milionů korun.

Šestapadesátiletý Schubert během rozsáhlé obhajoby svých činů před soudem připomněl první spolupráci s varnsdorfskou radnicí, kdy nyní obžalovaná firma Water Solar Technology získala zakázku na instalaci LED osvětlení.

Schubert vypověděl, že se časem sám začal zajímat o měření rychlosti a vedení Varnsdorfu se zeptal, zda by město mělo o službu zájem. Za firmu pak podle svých slov lobboval. „Byla to služba městu. Pak se stala hrůza, že se s prodlevou otevřel systém s hromadami přestupků,“ uvedl Schubert a doplnil, že radnice poté s firmou rozvázala smlouvu.

Soud řeší sporný pronájem radarů ve Varnsdorfu

Krimi

Právníci následně vyhodnotili, že by město mělo za službu zaplatit. Zastupitelstvo schválilo zaplacení necelých 22 milionů korun na druhý pokus. „Dneska je mi líto, že mi to vůbec zaplatili. Kdyby mi to nezaplatili, tak bych tady nebyl,“ řekl Schubert.

V případu je kromě Schuberta obžalovaný také někdejší varnsdorfský starosta Stanislav Horáček. Státní zástupce mu klade za vinu zneužití pravomoci úřední osoby a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu hrozí stejný trest jako Schubertovi, a to tři až dvanáct let vězení.

Obžalovanému místostarostovi Josefu Hambálkovi hrozí dva roky až osm let vězení za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Partnerce exstarosty Evě Petružálkové hrozí až tříletý trest za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, protože firma Water Solar Technology podle obžaloby zadarmo zařídila hrubou stavbu jejich společného domu. Všichni obžalovaní vinu odmítli.

Seznam firem, potenciálních dodavatelů, dodal podle státního zastupitelství starostovi Schubert. Mezi nimi byla i obžalovaná Water Solar Technology. U další společnosti obžalovaní věděli, že nabídku nepodá, třetí společnost ovládal Schubert a ovlivnil její nabídku, aby nemohla konkurovat nabídce obžalované firmy, stojí v obžalobě.

Po obžalovaném Schubertovi vypovídala městská zastupitelka Lenka Lanková, která podala trestní oznámení. Rozhodla se tak poté, co se k ní dostávalo stále více informací, které jí vedly k přesvědčení, že smlouva je špatně nastavená.

„Byla jsem jedna z prvních, která radary ve městě požadovala, ale nepočítala jsem s tím, kam by to mohlo dojít. Neměla bych nic proti, kdyby vše bylo čisté, ale vadilo mi, jak je to postavené,“ vypověděla svědkyně mimo jiné.

Hlavní líčení v případu je nařízeno do pátku, postupně budou vypovídat předvolaní svědci.

Kauza radarů ve Varnsdorfu: policie zabavila obviněným majetek za miliony

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám