Hlavní obsah

Realitní makléřka čelí žalobě kvůli diskriminaci

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Nechtěli jí pronajmout byt, protože je Romka. Pracovnice neziskové společnosti Lenka Balogová proto podala na realitní makléřku Elišku Noskovou žalobu, jejíž projednávání pokračovalo v pondělí u litoměřického okresního soudu. Balogové bylo během testovacího telefonátu odmítnuto pronajmutí bytu kvůli jejímu etnickému původu. Majitel bytu si to prý nepřál.

Hlavní líčení s makléřkouVideo: vt, Novinky

 
Článek

Balogová nyní žádá po Noskové omluvný dopis a odškodné za nemajetkovou újmu 100 tisíc korun.

Soud při minulém jednání vyzval žalující stranu, aby předložila důkazy, že to byla právě Nosková, která se diskriminace dopustila, protože to ze zvukového záznamu nebylo zřejmé. Na záznamu totiž hovořil místo Noskové její kolega. Balogová ale žaluje Noskovou, protože ona byt nabízela.

Podle obhájce Noskové není záznam, který žalující strana v pondělí dodala a který byl přehrán, nijak průkazný. Není zmíněno, kdy nebo mezi kterými čísly byl hovor uskutečněn. „Popíráme pravost celého záznamu,“ uvedl advokát Noskové.

Soudce Jiří Šlapal ale důkaz připustil a jednání tak mohlo pokračovat. „Mohlo být konstatováno diskriminační jednání ve smyslu toho, co zaznělo v tom záznamu telefonátu,“ dospěl k závěru Šlapal, který následně vyslechl závěrečné návrhy obou stran a poté jednání odročil na pátek, kdy vyhlásí rozsudek.

Majitel si to prý nepřeje

Balogová jako figurantka volala na jaře 2013 do realitní kanceláře na podnět kanceláře ombudsmana a předstírala zájem o pronájem bytu. Realitku vybrala podle svých slov náhodně. Byla pouze omezená místně, a to na Lovosice. „Ozvala se mi paní Nosková, řekla jsem jí, o jaký byt mám zájem,“ uvedla Balogová. Nosková ji pak předala kolegovi, který měl onen konkrétní byt na starosti. Když se jí ale pracovník realitky zeptal, zda je Romka, a ona přisvědčila, dozvěděla se, že na přání klienta jí byt nemohou pronajmout.

Úřad ombudsmana, kterému tehdy šéfoval Pavel Varvařovský, prováděl toto situační testování, aby zjistil, jak je to s rasovou diskriminací na bytovém poli.

Nosková se ale brání tím, že to byl požadavek klienta. „Nemůžeme majiteli přivést někoho, koho si nepřeje. Je to jeho majetek,“ uvedla dříve Nosková.

Europoslanec stojí za realitkou

Noskové se zastal europoslanec Petr Mach, který takové testy označil za „estébácké praktiky“. Podle něj úřad veřejného ochránce práv hrubě překračuje svoje pravomoci.

„Má především chránit občany před zlovůlí úřadů. Nikde v zákoně jsem nenašel, že by měl hledat provokatéry a ničit život slušným lidem, kteří poctivě podnikají a sami živí své rodiny,“ řekl ke kauze Mach, který založil transparentní účet pro případ, že by Nosková soud prohrála, a sám na něj vložil 13 tisíc korun. V současnosti je na účtu asi sedmdesát tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám