Hlavní obsah

Rakouský cyklista zkolaboval v horku při výšlapu na Šumavě, na místě zemřel

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poledník

Tragicky skončil pro 56letého Rakušana středeční výšlap na horském kole k rozhledně Poledník na západočeské straně Šumavy. Muž během prudkého stoupání za horkého počasí zkolaboval, přivolaným záchranářům už se ho nepodařilo oživit.

Foto: Jan Švábek, Právo

Cesta k šumavské rozhledně Poledník na Prášilsku

Článek

K neštěstí došlo v dopoledních hodinách jen několik metrů pod vrcholem kopce. Horská služba ihned na místo vyslala záchranáře s terénním automobilem.

”Cestou jsem volal dispečink linky 155 Plzeňského kraje. Operátor mi řekl, že muž je bez známek života, ale nedošlo k úrazu po pádu z kola. Cyklista se prý zastavil, postěžoval si na nevolnost a spadl na zem,” sdělil Právu zasahující člen horské služby Petr Pospíšil.

Muži se na místě ihned pokoušeli pomoc další turisté, kteří přistoupili i k laické resuscitaci.

”Pacienta jsem si od nich převzal a okamžitě nasadil automatický externí defibrilátor. Ten však nedoporučil ani jeden výboj, protože i přes naši snahu obnovit pánovi srdeční činnost nedošlo ani k náznaku zlepšení stavu,” doplnil Pospíšil.

Případ si převzali policisté 

Po chvíli k Poledníku přiletěl i vrtulník. Ten na místě nemohl přistát, posádka proto pomocí palubního jeřábu spustila k pacientovi lékařku se záchranářkou.

”Lékařka muže ihned zaintubovala a nasadila přístroj Lucas, který provádí sám automaticky nepřímou masáž srdce. Všechny snahy ale byly marné a krátce po jedenácté byla paní doktorka nucena konstatovat smrt,” doplnil Pospíšil s tím, že případ si převzali policisté.

Volte snazší cestu, radí horská služba

Horská služba apeluje na všechny turisty, aby v současných vedrech nepřeceňovali své síly. Upozornění platí hlavně pro starší lidi, lidi s nadváhou a lidi s problémy s krevním tlakem.

„I na vrcholcích hor panují silná horka, a pokud má někdo dispozice k náhlé srdeční příhodě, měl by být opatrný a volit snazší trasu,“ sdělil náčelník horské služby Michal Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám