Hlavní obsah

Radikály cvičil příslušník ozbrojeného sboru, tvrdí policejní prezident Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravicové radikály, které policie zadržela ve středu a mimo jiné podezřívala z přípravy teroristického útoku v Česku, cvičil příslušník českých ozbrojených sborů. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl policejní prezident Oldřich Martinů s tím, že u policie muž nepracoval.

Článek

Armádní výcvik radikálů zmínil v pátek i šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, když hodnotil filmový záznam výcviku, který policie zveřejnila. Maskovaní muži se na něm učili například to, jak zneškodnit protivníka s nožem nebo střelnou zbraní.

Martinů v neděli  řekl, že výcvik vedl člověk, kterého si extremisté najali. "Nebyl tam nikdo z policie, ale byl to profesionál z jiného ozbrojeného sboru, a to je právě alarmující," prohlásil. Odmítl ale říci, zda to byl někdo například z armády. Média v minulosti informovala o několika případech, kdy se vojáci ve svém volnu zúčastnili třeba pochodů přívrženců krajní pravice.

Detektivové obvinili 18 pravicových radikálů

Detektivové po středečních raziích v bytech pravicových radikálů obvinili 18 lidí z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Policie původně zadržela 24 lidí. Šlachta v pátek řekl, že je to podle jeho informací vůbec poprvé, kdy policisté podezírali stoupence krajní pravice z přípravy teroristického útoku.

Mezi jejich možné cíle podle dřívějšího podezření detektivů mohly patřit strategické objekty, jako jsou elektrárny či podniky. Nakonec kvůli tomu obviněni nebyli. Šlachta nevyloučil, že se tak stane v budoucnu, ukáže to podle něho další vyšetřování.

Martinů v neděli rovněž pochyboval o oprávněnosti stížnosti, s níž se chce v pondělí obrátit na policejní prezidium občanské sdružení Dělnická mládež (DM). Stěžovat si chce kvůli tomu, že příslušníci ÚOOZ při domovních prohlídkách zabavili členskou kartotéku DM a propagační materiály Dělnické strany (DS), s níž je DM spojena. Podle Martinů ale příslušníci ÚOOZ postupovali striktně podle zákona.

Členskou kartotéku a propagační materiály zabavila policie při domovní prohlídce u místopředsedy sdružení Matyáše Sombatiho. Předseda DS Tomáš Vandas označil policejní akci už ve středu za zoufalou snahu vlády najít důkazy o protiprávním jednání členů či sympatizantů DS, o jejímž zrušení bude na návrh vlády brzy jednat Nejvyšší správní soud. Šlachta nicméně v pátek jakoukoli souvislost akce s návrhem vlády na zrušení Dělnické strany jednoznačně odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám