Hlavní obsah

Pyrotechnik: Ve Vrběticích vybuchly desítky tun munice, v areálu jsou i rakety středního doletu

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlachovice (Zlínsko)
Aktualizováno

Ve skladu ve Vrběticích, který vybuchl 16. října, bylo několik desítek tun munice. V areálu je zhruba 50 objektů, munice a výbušniny jsou v 27 z nich. Odhadem v nich bylo 1000 tun výbušnin a munice, včetně raket středního doletu. Řekl to ve čtvrtek ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý.

Záběry pyrotechniků při zásahu ve VrběticíchVideo: Policie ČR

 
Článek

Exploze skladu číslo 16 podle Dlouhého zasáhla 12 objektů. U dvou byl poškozen plášť, ale nebyla zasažena munice. V epicentru výbuchu zůstala podle něj část pěchotní, dělostřelecké a letecké munice, zbytek byl rozmetán do okolí. Střepiny byly nalezeny 1000 metrů od skladu.

Dlouhý zároveň zároveň přiznal, že jsou v areálu pozůstatky arzenálu raket středního doletu typu SS-20 sovětské výroby. Zda jde jen o skelety nebo o funkční techniku, neuvedl. Nacházejí se však podle něj na místě, které není explozemi bezprostředně ohroženo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejnebezpečnější prostor je ohraničen v okruhu dvanácti set metrů od epicentra. Denně na bezpečnost kolem něj dohlíží stovka policistů. Od příštího týdne bude kolem areálu a v areálu muničního skladu přitomna asi stovka příslušníků vojenské policie.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici ve Vrběticích

Ministři obrany a vnitra Martin Stropnický (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) se ve čtvrtek při jednání se starosty a obyvateli blízkých obcí shodli na tom, že stav je vážný. „Jde o bezprecedentní situaci,“ přiznal Stropnický.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve Vrběticích byli i lidé protestující proti postupu státu směrem k obyvatelům při jejich nedostatečném informování o riziku spojeném s výbuchy munice.

Spolu s ministrem vnitra potvrdil, že mohlo před výbuchem dojít k neplnění norem při uskladnění munice. Stropnický rovněž řekl, že velký podíl viny na výbuchu nesou dva nezvěstní muži zaměstnaní u společnosti Imex Group, která měla v objektu uskladněnou munici. „S největší pravděpodobností nebyla exploze samovolná. Souvisí s těmi dvěma osobami. Ale vyšetřuje se to,“ řekl ke dvěma mužům, kteří zřejmě zemřeli výbuchu.

Záběr jedné z explozí ve VrběticíchVideo: Policie ČR

Ministr vnitra Chovanec připustil, že stát pustil kontrolu a pronajímání muničních skladů soukromým objektům ze zřetele. „Mělo by se to stát mementem, které se nesmí opakovat,“ sdělil ve Vrběticích.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici ve Vrběticích

„Dochází stále k neřízeným výbuchům. I v epicentru. I když postupně chladne,“ sdělil Dlouhý.

Podle Chovance donutí úřady soukromé společnosti muniční materiál z areálu co nejdříve odvézt, a to do několika měsíců za kontroly policie i armády, která zabezpečí inventuru. Zda budou její výsledky sedět s evidencí jednotlivých firem obchodujících s municí, dosud není jisté. Podle místních obyvatel však jsou objekty přeskladněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám