Hlavní obsah

Psycholog z Mírova se honosil falešným profesorským titulem

Novinky, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MÍROV

Věznice v Mírově na Šumpersku, jedna z nejpřísněji střežených v zemi, má další skandál. Zdejší sedmatřicetiletý psycholog, který ve Vězeňské službě pracoval už deset let, se dlouhou dobu vykazoval falešným profesorským diplomem. Právu to potvrdila mluvčí věznice Sylvie Čanková s tím, že neví, jak vedení žaláře na podvod přišlo.

Foto: Dana Odehnalová
Článek

"V polovině ledna ředitel věznice uložil zahájit šetření o pravosti předloženého profesorského diplomu. Zaměstnanci vnitřního kontrolního orgánu, oddělení prevence a stížností, kontaktovali prezidentskou kancelář s žádostí o ověření platnosti dokumentu. Odbor legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky potvrdil, že se jedná o falzifikát," sdělila ve čtvrtek mluvčí generálního ředitelství Vězeňské služby Miloslava Havlíčková.

Stejný plat i bez titulu

Diplomem profesora Univerzity Karlovy v Praze se podle ní příslušník prokázal na personálním oddělení věznice v květnu 2000. "Motivy zneužití titulu ale nejsou jasné. Na výši služebního příjmu totiž užívání titulu vliv nemělo," vysvětlila Havlíčková s tím, že kontrolním orgánům věznice se příslušník, který je nyní v pracovní neschopnosti, odmítl k celé záležitosti vyjádřit.

Zároveň konstatovala, že koncem loňského roku požádal vedení věznice o ukončení služebního poměru dohodou, a to ke dni 30.ledna 2003. "Tato žádost byla schválena,"informovala Havlíčková a dodala, že nyní probíhá další šetření případu orgány činnými v trestním řízení.

Ředitel káznice kradl

Pro mírovskou věznici, která je nechvalně známá mj. útěkem doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, je to v krátké době již druhý škraloup. Loni v prosinci totiž generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová odvolala z funkce ředitele káznice Věroslava Kyjovského za to, že byl v jednom z olomouckých supermarketů přistižen při krádeži kožené vesty za 1500 korun, což se pokusil před nadřízenými utajit.

Reklama

Výběr článků

Načítám