Hlavní obsah

Psi na útěku zlikvidovali královéhradeckou minizoo

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Dvojice psů na útěku totálně zlikvidovala ploty a kari sítěmi důkladně zabezpečenou minizoo v příměstské čtvrti Hradce Králové. Pitbulovi a drobnému voříškovi padla v krátké chvíli za oběť trojice klokanů včetně vzácného albína, pětice daňků, dvojice hus a pštros.

Foto: Romana Mašková

Zvířata v minizoo

Článek

Majitelé vyčíslili škodu na 130 tisíc korun. Morální škodu pro chovatele zvířat považovaných za nedílnou součást rodiny si majitelka opečovávané minizoo Romana Mašková netroufá odhadnout.

„Útok přežily pouze dvě daňčí samice. Trvalo léta, než jsme dali různorodou zvířecí skupinu dohromady, a jednotlivá zvířata, která jsme měli pojmenovaná, si na sebe v ohradě zvykla. Nyní začínáme od nuly. Máme to pořád před očima,“ konstatovala Mašková.

Foto: Romana Mašková

Psy zardoušený daněk v královéhradecké minizoo.

Psi utekli z kilometr vzdálené usedlosti. „Během posledních dvou měsíců šlo o jejich třetí útěk. Strážníci je vždy odchytili na ulici a odvezli do útulku. Majitel dostal nejprve dvousetkorunovou a podruhé pětisetkorunovou pokutu. Naposledy psy bez problémů chytili na dvoře provozovny v sousedství zvířecí ohrady. To ještě nevěděli, co způsobili za spoušť,“ přiblížila mluvčí královéhradeckých strážníků Eva Kněžourová. „Agresivní nebyli. Majitel si je druhý den vyzvedl,“ doplnil zaměstnanec útulku.

Psi patrně spolupracovali

Psi se dostali do ohrady přes ploty, u nichž překousali a packami rozpletli drátěné pletivo. Následovala opravdová jatka. Bezbranná zvířata, jež u psů probudila lovecké pudy, neměla sebemenší šanci tesákům uniknout. „Měli to rozdělené zřejmě tak, že menší voříšek zvířata naháněl a větší pitbul je dávil,“ míní Mašková, jež dílo zkázy zjistila, když na upozornění sousedů přišla do saunového světa, který spolu s minizoo provozuje.

„Nebydlíme tam. Myslela jsem si, že si někdo dělá legraci. Něco takového se tady ještě nestalo. Zprvu jsme si mysleli, že psům do ohrady někdo pomohl. Jednali s úmyslem zabíjet, hladoví očividně nebyli. Majitel psů se ale k tomu postavil čelem. Sám nás kontaktoval s úmyslem škodu uhradit,“ popsala Mašková.

„Jenom se bojím, aby se psi navrátili, když už jednou ochutnali krev. Jejich majitel sice tvrdil, že něco takového provedli poprvé, ale nevím. Takový pes je horší než nezajištěná zbraň,“ podotkla.

Foto: Romana Mašková

Psy zardoušená zvířata v královéhradecké minizoo.

Utratit zdravého psa, byť s negativní zkušeností smrtícího útoku na domácí zvířata, podle českých zákonů nelze. „Neznám případ, že by k tomu došlo. Není to možné ani na žádost majitele. Psa lze majiteli na základě porušení podmínek chovu pouze odebrat,“ upřesnil ředitel Krajské veterinární stanice v Hradci Králové Aleš Hansch, podle něhož neexistuje ani žádná instituce kompetentní zkontrolovat, zda je pes po doporučení úřadů řádně zabezpečen proti útěku.

Případ nyní prošetřuje státní policie, která věc posléze předá k vyřešení královéhradeckému magistrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám