Hlavní obsah

Protikorupční policie pracovala bez dohledu žalobců, zjistila kontrola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství při prověrce spisů zjistilo, že protikorupční policie prověřovala 15 případů bez dozoru státního zastupitelství. V některých kauzách přitom bylo později zahájeno i trestní stíhání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V minulosti to kritizovala například i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní detektivové zpracovávali mimo dozor žalobců třeba kauzy týkající se solárních elektráren.

Policejní prezidium po stížnostech Bradáčové loni na jaře prověřovalo zhruba 100 spisů protikorupčního útvaru, které však pod dozorem žalobců již byly. Nejvyšší státní zastupitelství pak z dílčích výsledků nařídilo 27 takzvaných dohledových prověrek, žádná výrazná pochybení však zjištěna nebyla.

Kromě toho však nejvyšší žalobci z vlastní iniciativy zkontrolovali i kauzy, které státní zástupci nedozorovali a u nichž detektivové protikorupční policie prováděli pouze takzvané šetření.

Spor Bradáčové s Martincem

"V 15 věcech bylo zjištěno, že tomu tak nebylo (informováno státní zastupitelství), přičemž v některých z nich bylo poté, co se o nich nyní státní zástupce dozvěděl, zahájeno nejen trestní řízení, ale i trestní stíhání," uvedla mluvčí nejvyšších žalobců Helena Markusová.

"Tuto informaci máme pouze z médií, čili se k ní zatím vyjádřit nemůžeme. Nejprve se s výsledky kontroly ze strany Nejvyššího státního zastupitelství musíme seznámit. Mohu sdělit, že vedení našeho útvaru průběžně provádí kontrolní činnost ohledně spisů vedených protikorupční policií, kdy zatím bylo zjištěno jen několik formálních nedostatků," uvedl mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Bradáčová si stěžovala na postup protikorupční policie po sporu s někdejším šéfem útvaru Tomášem Martincem. Šéfka pražských žalobců kritizovala to, že ji chtěl protikorupční útvar sdělením informací o prověřování a možném trestním stíhání jejího manžela Tomáše Hájka, s nímž již nežije, poškodit. Martinec byl za vyzrazení informace z trestního řízení potrestán kázeňsky, kvůli sporu však také rezignoval na svou funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám