Hlavní obsah

Protekci u soudu zařídím za půl miliónu, sliboval podnikatel

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský architekt Aleš Krejčí (37) přišel nedávno při rozvodu o své dvě děti. Pustil se pak do zdlouhavého soudního sporu s bývalou manželkou, aby syna a dceru mohl dostat alespoň do střídavé péče. Sám přiznává, že se dostal do zoufalé situace a nevěděl, jak spor dovést k úspěšnému konci. Proto zvažoval i nabídnutou možnost ovlivnit soud ve svůj prospěch za půl miliónu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O svých problémech se Krejčí radil i s dalšími otci, kteří měli podobnou zkušenost. Byl mezi nimi také podnikatel z Prahy 10, jehož jméno redakce zná, ale kvůli tzv. náhubkovému zákonu jej nemůže zveřejnit. Policie jej totiž právě včera zatkla a obvinila z pokusu o podvod a vydírání.

Jak Krejčí Právu popsal, tento podnikatel ve finančním poradenství za ním jednoho červencového dne letošního roku přišel s lákavou nabídkou, že mu za určitý finanční obnos zařídí, aby děti rozhodnutím soudu do střídavé a později možná i do plné péče dostal. Podnikatel prý přitom hovořil o tom, že má velmi dobré kontakty na brněnskou justici a různé známé právníky.

Sliboval podplacení soudců

„Nejprve po mně chtěl milión, později až 2,6 miliónu korun podle toho, komu ze soudců bude muset jakou částku dát. Řekl jsem mu, že takové peníze nemám, tak mi nakonec sdělil, ať seženu půl miliónu a že zbytek nemám řešit a že za to dostanu děti do střídavé péče,“ přiblížil Právu červencové schůzky s podnikatelem Krejčí.

Druhý muž byl podle něj velmi přesvědčivý, vypadal jako bohatý člověk a vymyslel prý dokonce i legální způsob, jak od Krejčího peníze dostat. „Měl jsem si u něj v rámci smlouvy objednat poradenské služby a za ty mu pak zaplatit,“ upřesnil Krejčí.

Sám ale naštěstí na lep pražskému podnikateli neskočil, s pomocí přítele si sehnal záznamové zařízení a tři další schůzky si nahrál. Poté oslovil deník Právo a sdělil mu svůj příběh. Obrátil se i na protikorupční policii, kde v srpnu podal trestní oznámení.

Policie podnikavce zatkla

Následující dva měsíce, už za dohledu kriminalistů, proběhlo mezi oběma hlavními aktéry několik schůzek i telefonátů, během kterých Krejčí dokonce naoko podepsal podnikateli bianco fakturu, ale žádné peníze mu stále nezaplatil. Vše pak vyvrcholilo minulý týden, kdy už podnikateli zřejmě došla trpělivost a zřejmě i finance, a proto začal Krejčímu podle jeho slov při poslední schůzce vyhrožovat.

„Řekl mi, že mu musím zaplatit, a když ne, že je jednoduché ty peníze ze mě dostat. Že prý prodá tu fakturu Ukrajincům a ti vědí, jak na to. Upřesnil, že se mi třeba může stát, že budu usínat a vstávat mezi prasaty a čtyřicetiwattovou žárovkou a že po třech dnech už budu mít jiné starosti,“ popsal výhrůžky Krejčí.

To byl poslední impuls pro policisty, kteří ve středu domnělého podvodníka a vyděrače na veřejném místě v Praze zatkli.

„Mohu potvrdit, že nejmenovaný pražský podnikatel byl zadržen a obviněn z pokusu o podvod a pokusu o vydírání. Těchto skutků se měl dopustit tím, že po poškozeném požadoval vyšší finanční obnos a sliboval mu za to, že mu zajistí úspěch v soudním sporu o děti,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Obviněný popirá trestnou činnost

Podle informací Práva chtěl údajně obviněný po poškozeném nakonec bezmála 600 tisíc korun, on ale svůj čin zatím popírá. Skřepek doplnil, že zatčený skončil v cele předběžného zadržení a bude na něj podán návrh na vazbu. Za zmíněné skutky mu nyní hrozí až osmileté vězení.

Není navíc vyloučeno, že se obviněný podobného jednání dopouštěl i na dalších lidech, kterým mohl nabídky na zajištění vítězství při soudní při rovněž dávat. Podle policie se však nepotvrdilo, že by podnikatel skutečně nějaké kontakty na brněnskou justici měl.

„Je to pro mě zadostiučinění, že takový člověk bude potrestaný. I když mě to stálo spoustu úsilí, tak je to super. Můj spor o děti to ale nevyřešilo,“ dodal Krejčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám