Hlavní obsah

Propustili mě, oznámil Kott a ukázal ruce bez pout

Právo, ČTK, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze ve čtvrtek dopoledne propustil z vazby Petra Kotta, obžalovaného v kauze Davida Ratha. Bývalý náměstek krajských nemocnic byl v cele přes 18 měsíců. Ze soudní budovy zamířil s právníkem domů.

Petr Kott po propuštěníVideo: Jiří Hardoš, Právo

 
Článek

O tom, jak soud rozhodl, řekl novinářům jako první přímo Kott, když jej eskorta odváděla z jednací síně. „Propustili mě,“ oznámil. Na dotaz, zda se státní zástupce odvolal, pouze výmluvně ukázal ruce bez pout.

„Soud nevyhověl mému návrhu, propustil pana obžalovaného doktora Kotta z vazby,“ potvrdil pak žalobce Petr Jirát. Doplnil, že podle soudu sice trvá obava, že by Kott mohl uprchnout, to však stíhaný muž nahradil slibem, že neuteče a bude vést řádný život s dohledem probačního úředníka. Kott také musí odevzdat pas.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Kott

Rozhodnutí zatím není pravomocné. Jirát si totiž podle svých slov ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda podá stížnost. To však nemá odkladný účinek, a tak mohl být Kott propuštěn. Dodatečné podání stížnosti Jirát nevyloučil. „Teoretická možnost tu je,“ uvedl.

Kottův advokát Tomáš Sokol poznamenal, že v podobné rozhodnutí doufal.

Vyřízení potřebných dokumentů trvalo jen chvíli, pak byl Kott volný. Ještě předtím, než nastoupil do připraveného auta svého advokáta Sokola, prohodil pár slov s novináři. Mimo jiné prozradil, že jeho první kroky povedou domů, do Rudné u Prahy. A má již prý jisté i zaměstnání. „Budu pracovat ve Fakultní nemocnici Na Bulovce,“ prohlásil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová

Po upozornění dozorce na to, že na něho čeká obhájce Sokol, se rozloučil. „Lehčí otázku nemáte?“ reagoval při nastupování do auta na dotaz, co říká na své propuštění.

Riziko skrývání trvá 

Na konci září soud propustil z vazby Kateřinu Pancovou, minulý týden vrchní soud rozhodl o propuštění také Davida Ratha. Oba obžalovaní museli odevzdat svůj cestovní pas.

Státní zástupce Petr Jirát tvrdí, že u Ratha, Pancové i Kotta hrozí riziko skrývání před hlavním líčením, obává se například, že by mohli utéci do zahraničí. Trojice lékařů s tvrzením nesouhlasí a tvrdí, že v cizině nemají žádné prostředky.

Hlavní líčení v kauze je naplánováno do února příštího roku, přičemž lze očekávat pokračování.

Žalobce viní na základě policejních odposlechů jedenáct lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Týkaly se údajně opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace několika krajských nemocnic. Tendry prý vyhrávaly za úplatky předem domluvené firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kott spal s pistolí, v trezoru měl i samopal

Výslechy svědků pokračovalo ve středu hlavní líčení v kauze bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha a dalších deseti lidí, kteří jsou obžalováni z korupce....

Výběr článků

Načítám