Hlavní obsah

Propuštěný postřelil dva zástupce zlínské firmy a pak spáchal sebevraždu

Právo, ČTK, jr, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Dva představitele zlínské tiskárny GRASPO postřelil ve čtvrtek ráno bývalý zaměstnanec firmy a pak zbraň obrátil proti sobě. Všichni byli převezeni do Baťovy krajské nemocnice. Ve dvou případech se jednalo o střelná poranění hlavy, třetí osoba byla zraněna v oblasti třísla, horní končetiny a krku. Střelec po převozu zranění podlehl.

Článek

Podle kriminalistů pětapadesátiletý bývalý zaměstnanec namířil kolem 8:00 nedaleko nákladní rampy zbraň proti o rok mladšímu majiteli firmy a následně použil střelnou zbraň proti jednačtyřicetiletému zaměstnanci stejné společnosti. V jedné z kanceláří pak namířil zbraň proti sobě.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vchod do tiskárny Graspo ve Zlíně

"V současné době lze potvrdit, že pětapadesátiletý muž důvodně podezřelý z pokusu dvojnásobné vraždy na následky zranění zemřel," uvedla mluvčí jihomoravské policejní správy Soňa Svobodová.

Firma informovala, že střelec byl propuštěn z důvodu opakovaného hrubého porušování pracovní kázně. Tiskárna GRASPO zaměstnávala asi 220 lidí. „Ve firmě došlo ke snižování počtu zaměstnanců, nešlo však o hromadné propouštění,“ řekla mluvčí zlínského Úřadu práce Miriam Majdyšová. Z firmy měly podle ní na jaře odejít asi dvě desítky lidí.

Zranění hlavy i třísel

Mluvčí krajské záchranky Petr Olšan ČTK řekl, že záchranáři převezli tři muže do zlínské nemocnice v kritickém stavu. "Ve všech případech se jedná o střelná zranění v oblasti hlavy. Je to velmi vážné. Přebírají je na ARO, rozsah zranění zatím nelze blíže upřesnit," uvedl mluvčí. Podle informací Práva byla jedna osoba zraněna i v oblasti třísel. 

„Ke zdravotnímu stavu zraněných se nemůžeme vyjadřovat, nemáme jejich souhlas,“ sdělila mluvčí Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Karla Havlíková.

V Česku jde o výjimečný případ

Případy, kdy se propuštěný zaměstnanec chtěl střelbou pomstít vedení firmy, se doposud v České republice neobjevily, ačkoli v zahraničí - především v USA - jsou poměrně časté.

„Riziko ztráty zaměstnání je velký psychický tlak na člověka. A v době ekonomické krize se takový tlak na psychiku ještě zvyšuje. Mezi lidmi panuje nervozita, vidí, že se propouští takřka všude. A že pokud přijde jedinec o práci, tak ji bude těžko hledat jinde, protože nabídka volných pracovních míst je téměř nulová. Ve stresu pak lidé vnímají velmi citlivě, pokud se jich propouštění dotkne - říkají si proč právě já,“ uvedla Majdyšová. Ve Zlínském kraji dosáhla nezaměstnanost již deseti procent.

Částečně podobný případ se stal pouze v srpnu 2003, kdy dvaapadesátiletý zaměstnanec Železáren a drátoven Bohumín (ŽDB) na Karvinsku ohrožoval revolverem svého nadřízeného v jeho kanceláři a požadoval zrušení výpovědi, kterou dostal od vedení podniku. Na místě musela zakročit policie, která silně opilého muže odvezla na záchytnou stanici.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám