Hlavní obsah

Prodej pražské Pérovny prý provázela korupce

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prodej podniku Pérovna Hostivař v Praze 10, který upadl do konkurzu, vyvolal korupční aféru. Detektivové protikorupční služby začali v úterý trestně stíhat podnikatele Karla Jílka (67), kterého viní z vymáhání šestimiliónového úplatku. Sliboval, že zařídí výběrové řízení při prodeji a cenu ve prospěch toho, kdo mu milióny zaplatí jako provizi.

Foto: archív KGVU ve Zlíně

Návrh Městského divadla od architekta Řepy.

Článek

"Nepřistoupili jsme na to. Taky v důvěře, že už nežijeme v devadesátých letech minulého století," řekl Právu Václav Bervid, kterému měl Jílek za provizi slíbit, že výběrové řízení ovlivní.

"Loni v létě mi tvrdil, že výhodný prodej za provizi zařídí. Uvedl dokonce, že z provize bude mít jeden milión on a pět miliónů správce konkurzní podstaty," dodal Bervid. Stíhaný Jílek vše popřel. "O svém stíhání a obvinění vím zprostředkovaně," řekl v úterý Právu Jílek.

Jílek - nastrčená osoba?

Také advokátní koncipient Lukáš Jenčík z kanceláře advokáta Miroslava Štorkána, který byl správcem konkurzní podstaty Pérovny, v úterý Právu sdělil, že Štorkán nevěděl o údajných korupčních aktivitách Jílka.

"Tvrzení, že by advokát Štorkán měl prostřednictvím Jílka usilovat o pětimiliónovou provizi, není pravda," zdůraznil Jenčík. Uvedl, že Pérovna byla řádně prodána na konci loňského roku přerovské firmě PSP Pohony za 43 miliónů korun.

"Pan Jílek, jeho syn a pak i advokátka, jejíž jméno si nevybavuji, skutečně loni v létě nabízeli za provizi výhody při prodeji. Nepřistoupili jsme na to," oponoval tvrzení koncipienta majitel firmy Owesco Luděk Fabinger, který se o koupi Pérovny také zajímal.

Spory uzavřel náměstek ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Milan Šiška. "Vyšetřování dospělo do bodu, kdy jsme na základě shromážděných důkazů zahájili trestní stíhání pana Jílka," odpověděl v úterý Šiška na dotaz Práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám