Hlavní obsah

Prodával otrávený alkohol a dva lidé oslepli. Nevyšší soud mu potvrdil čtyři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání Daniela Rafaje, prodejce otráveného alkoholu. Jako jeden z aktérů takzvané metanolové kauzy dostal za ohrožování zdraví čtyřletý trest vězení. Soud rozhodl před časem v neveřejném zasedání, nyní usnesení zpřístupnil ve své databázi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž ze Zádveřic-Rakové na Zlínsku podle obžaloby mezi lety 2010 a 2012 odebíral nelegální ovocný destilát a vysokoprocentní líh, který dále zpracovával a prodával. Ke konzumentům tak dostal i otrávenou směs s metylalkoholem. Podle obžaloby způsobil několika lidem újmu na zdraví. Dva oslepli. Rafaj u zlínského soudu svého činu litoval.

V dovolání k Nejvyššímu soudu obhajoba zpochybňovala závěry, že Rafaj jednal v nepřímém úmyslu a že věděl o rizicích prodeje nelegálního alkoholu. Muž tvrdil, že alkohol odebíral dlouhodobě, sám jej pil a neměl důvod předpokládat, že najednou bude něco v nepořádku. Odběratele prý poškodit nechtěl.

Zemřelo 50 lidí

Podle pravomocného rozsudku potvrzeného Nejvyšším soudem sice Rafaj nevěděl o metanolu v otrávené směsi, musel ale tušit, že jeho počínání má zdravotní rizika. „Obviněný pokoutně nakupoval alkohol (líh a destilát), byl si vědom nelegálnosti těchto obchodů, ale nijak neověřil nezávadnost alkoholu, který přitom nakupoval od osob, které ani blíže neznal,” stojí v rozhodnutí. Rafaj by teoreticky ještě mohl podat ústavní stížnost.

Metanolová aféra vypukla v září 2012, kdy se objevily první případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014. Celkem zemřelo asi 50 lidí, další připravil alkohol o zdraví.

Justice se případem zabývala v mnoha procesech. Míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela byli už dříve odsouzeni na doživotí, hlavní distributor Jiří Vacula přijal patnáctiletý trest. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám