Hlavní obsah

Proč je Řepka na svobodě? Prokázal polepšení a soud věří, že už bude sekat latinu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Prokázal polepšení a dá se předpokládat, že na svobodě bude sekat latinu. To jsou dva hlavní důvody, proč Krajský soud v Plzni začátkem ledna podmíněně propustil z výkonu trestu bývalého fotbalistu Tomáše Řepku. Dospěl tak k opačnému názoru než okresní soud, který loni v listopadu Řepkovu žádost o předčasný návrat na svobodu zamítl.

Tomáš Řepka opustil vězeníVideo: Patrik Biskup, ČTK, Právo

 
Článek

„Odsouzený svým chováním a přístupem k plnění povinností ve výkonu trestu prokázal polepšení,“ stojí v odůvodnění rozhodnutí krajského soudu, které má Právo k dispozici. Soud se přitom odvolává na zprávu věznice, podle níž se Řepka ve svém oddíle aktivně zapojil do úklidových prací a jiných činností.

Fotbalista Řepka opustil vězení

Krimi

„Jeho vystupování je na požadované úrovni. Žádné konflikty nevyvolává. Dostal jednu kázeňskou odměnu,“ napsalo vedení věznice. K dobru soud Řepkovi přičetl i vysokou pracovní morálku. „Má kladné hodnocení z nestřeženého pracoviště mimo areál věznice, kam byl zařazen v polovině loňského srpna,“ dodal krajský soud.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tomáš Řepka po propuštění

Ten se rovněž neztotožnil s názorem prvoinstančního soudu, podle něhož Řepka svoji trestnou činnost bagatelizoval. „Nelze přeceňovat význam zjevně nešťastného a nedomyšleného vyjádření odsouzeného, který při veřejném projednání své žádosti označil spáchanou trestnou činnost za klukovinu. S tímto označením samozřejmě nesouhlasíme, ovšem stejně tak ho nepovažujeme za bagatelizaci spáchané trestné činnosti, ale spíše to vnímáme jako doklad simplexního a svérázného slovníku odsouzeného,“ konstatoval krajský soud. Podle něho je důležité, že Řepka uznal spravedlivost uloženého trestu, spáchaných deliktů lituje a způsobenou škodu hodlá splácet.

Ve výkonu poprvé

K otázce prognózy vedení řádného života na svobodě se krajský soud vyjádřil v tom smyslu, že recidivě zatím nic nenasvědčuje. „Je třeba si uvědomit, že Tomáš Řepka je ve výkonu trestu odnětí svobody poprvé. Pozitivně lze vnímat to, že během pobytu ve věznici plnil vyživovací povinnosti. Jako mimořádný a pro rozhodnutí soudu významný je i postoj ředitele věznice, který se k návrhu odsouzeného na podmíněné propuštění připojil,“ uvádí krajský soud v odůvodnění svého rozhodnutí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Řepku přivítala Kateřina Kristelová

Na druhou stranu ale krajský soud také poukázal na negativní zjištění, která do svého rozhodnutí zohlednil uložením tříleté zkušební doby s probačním dohledem a povinností uhradit způsobenou škodu. „Jde zejména o inklinaci k páchání trestné činnosti v poměrně krátkém časovém horizontu. Stejně tak dosavadní přístup odsouzeného k úhradě způsobené škody nebyl úplně jednoznačný a přesvědčivý,“ vypočítával krajský soud, který se musel také vypořádat s tím, že Řepka podal žádost o podmíněné propuštění příliš brzo, tedy před uplynutím jedné třetiny trestu.

„V době rozhodování krajského soudu však došlo k významnému časovému posunu, kdy odsouzený tuto zákonnou podmínku už splnil, vysvětlil krajský soud.

Proti podmíněnému propuštění Řepky brojila státní zástupkyně. "Když dám vedle sebe čtyři roky, po které odsouzený páchal trestnou činnost, a dosavadních šest měsíců výkonu trestu, mám za to, že je na něho nutné dále působit nepodmíněným trestem. Navíc hodnocení z výkonu trestu je průměrné," uvedla žalobkyně.

Chce trénovat 

Upozornila na to, že trestná činnost Řepky postupně gradovala. "Jak chce prokázat polepšení, když se po prvním odsouzení k podmíněnému trestu dopustil další trestné činnosti, která je daleko závažnější," řekla žalobkyně s tím, že v průběhu necelých čtyř let byl pětkrát odsouzen a stupeň společenské nebezpečnosti u spáchaných činů se neustále zvyšoval.

Soud Řepkovi zkrátil trest vězení o 10 měsíců

Krimi

Sám Řepka při veřejném projednávání své žádosti prohlásil, že by se v případě propuštění na svobodu živil jako trenér fotbalistů SK Hostivař, kde má zajištěný měsíční příjem 20 až 25 tisíc korun. Už také podle svých slov uzavřel dohodu o splácení částky 400 tisíc, která vznikla jako škoda v případu jeho odsouzení za zpronevěru. Tvrdil také, že nadměrné požívání alkoholu je už minulostí. "Už tři roky jsem čistý," prohlásil před soudem.

Šestačtyřicetiletý bývalý obránce Sparty či West Hamu byl odsouzen za zpronevěru luxusního vozu, internetové útoky na svou druhou exmanželku a opakované řízení vozidla v opilosti.

Soud poslal původně Řepku do vězení na dva a půl roku, později mu trest zkrátil o 293 dnů za 293 odpracovaných hodin veřejně prospěšných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám