Hlavní obsah

Případ úmrtí vojáka při výbuchu munice v Brdech se vrací k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycanský soud se bude muset znovu zabývat případem úmrtí vojáka Vlastimila K., který předloni v červenci zemřel po explozi protitankové střely během asanačních prací v bývalém armádním prostoru Brdy. Jeho dubnové rozhodnutí, kterým zprostil obžaloby vojenského pyrotechnika Martina Dudu (45) za porušení předpisů při manipulaci s nevybuchlou municí, zrušil nyní Krajský soud v Plzni. Novinky to zjistily z justiční databáze.

Martin Duda u rokycanského soudu.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Odvolací soud projednal stížnost státní zástupkyně proti původnímu verdiktu v neveřejném jednání. „Věc byla vrácena soudu prvního stupně k novému projednání,“ potvrdila mluvčí krajského soudu Jana Rubášová.

Obžaloba viní Dudu z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. „V postavení hlavního pyrotechnika nechal přenést nalezenou ostrou střelu ráže 85 mm na dočasnou skládku nevybuchlé munice, která se nacházela v blízkosti vojáků. Tam se ji snažil poškozený rozebrat a došlo k výbuchu,“ uvedla státní zástupkyně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Duda u soudu.

Duda tvrdil, že nešlo o ostrou munici, ale o dělostřeleckou střelu ráže 100 mm bez výbušniny. Podle něj jeho kolega zřejmě rozebíral jinou střelu. „O jejím nálezu mě neinformoval a pokoušel se ji demontovat na vlastní pěst. Zřejmě přehlédl, že jde o ostrou munici, a snažil se vytočit zapalovač. Dělal to možná z toho důvodu, že střela byla v pěkném stavu a chtěl si ji vzít do své soukromé sbírky,“ hájil se obžalovaný pyrotechnik, který byl v době exploze asi tři metry od kolegy a sám utrpěl zranění.

Rokycanský soudce Ivo Hruška dospěl k závěru, že žalovaný skutek není trestným činem, a případ postoupil k vyřešení nadřízenému obžalovaného jako možný přestupek za porušení vojenských předpisů.

Demontoval střelu na vlastní pěst, řekl pyrotechnik ke smrtelnému výbuchu v Brdech

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám