Hlavní obsah

Demontoval střelu na vlastní pěst, řekl pyrotechnik ke smrtelnému výbuchu v Brdech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáct let slouží v armádě Martin Duda (44), který jako vojenský pyrotechnik absolvoval i několik misí v Afganistánu. Teď mu ale hrozí, že přijde o uniformu. Za údajné obecné ohrožení z nedbalosti se v úterý začal zpovídat před Okresním soudem v Rokycanech. Obvinění souvisí s výbuchem munice během asanačních prací v bývalém vojenském prostoru Brdy předloni v červenci, při kterém zahynul jeho kolega.

Martin Duda u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle státní zástupkyně měl Duda porušit předpisy při manipulaci s municí, když v postavení hlavního pyrotechnika nechal přenést nalezenou ostrou střelu ráže 85 mm na dočasnou skládku nevybuchlé munice, která se nacházela v blízkosti vojáků. Tam se ji snažil poškozený rozebrat a došlo k výbuchu.

Duda před soudem jakékoliv pochybení odmítá. Tvrdí, že nešlo o ostrou munici, ale o dělostřeleckou střelu ráže 100 mm bez výbušniny. „Poznal jsem to podle červeného křížku na zapalovači. Proto jsem ji taky nechal přenést na skládku,“ prohlásil obžalovaný. Jak si vysvětluje, že došlo k výbuchu, řekl, že voják zřejmě rozebíral jinou střelu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Duda u soudu

„O jejím nálezu mě neinformoval a pokoušel se ji demontovat na vlastní pěst. Zřejmě přehlédl, že jde o ostrou munici, a snažil se vytočit zapalovač. Dělal to možná z toho důvodu, že střela byla v pěkném stavu a chtěl si ji vzít do své soukromé sbírky, “ pokračoval Duda, který byl v  době exploze asi tři metry od kolegy. „Všiml jsem si, že nad něčím klečí. Chtěl jsem se podívat, co tam dělá, a v tu chvíli došlo k výbuchu. Odhodilo mě to, pak jsem po čtyřech odlezl dalších pět metrů, lehl si na záda a začal se kontrolovat, co se mi stalo. Následně mě odvezla záchranka do nemocnice,“ popsal Duda dramatické okamžiky.

Za smrtelný výbuch v Brdech obvinila policie vojenského pyrotechnika

Krimi

Příslušníci 15. ženijního pluku z Bechyně v Brdech tehdy prováděli hloubkový pyrotechnický průzkum na někdejší dopadové ploše Kolvín „Oba utrpěli těžká zranění. Jeden z nich byl s devastačním zraněním dolních končetin letecky transportován do fakultní nemocnice Lochotín. Druhý muž utrpěl popáleniny horní části těla a do nemocnice ho při vědomí převezla sanitka,“ uvedla v den výbuchu mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Armáda o několik dní později na Twitteru informovala, že praporčík V. K. podlehl zraněním.

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 po povrchu čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi 10 tisíc kusů nevybuchlé munice.

V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu v místech bývalých dopadových ploch, která jsou veřejnosti stále nepřístupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám