Hlavní obsah

Případ Hlůškové návratem končit nemusí

Kauza Češky Terezy Hlůškové zadržené v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy drog se může i přes její propuštění domů opět otevřít, pokud by se proti ní někdo rozhodl svědčit. Věc by pak řešila česká policie. Podle Jakuba Frydrycha, ředitele Národní protidrogové centrály (NPC), bývá do podobného kurýrního systému obvykle zapleteno několik desítek lidí a může hrozit, že někdo promluví.

Foto: Reuters

Tereza Hlůšková na záběrech před pákistánským soudem v dubnu 2019

Článek

„My jsme v historii dělali mnoho desítek těchto případů. Toto je případ, který se může dále otevřít. Protože samotný fakt, že před soudem jiné země nebyla konkrétní skutková okolnost prokázána nebo jí byla osoba zproštěna, neznamená, že tomu člověku nemohou být prokázány jiné skutky,“ uvedl pro Právo Frydrych.

Stačilo by podle něj, kdyby někdo z dlouhého řetězce organizovaného gangu nahlásil podezření z trestného činu, i kdyby byl spáchán na území jiného státu. „Může to být z různých důvodů, někteří kurýři vypovídají v situaci, kdy jim to může přinést určitý prospěch. Typicky když mají pocit, že budou zavření za někoho, kdo stál nad nimi nebo kdo jim práci nabídl,“ dodal.

Češka souzená za pašování drog odcestovala z Pákistánu

Svět

Devět kilo heroinu není běžná zásilka

Mladá žena může mít i bezpečnostní problémy. „Skrze ni se mohli dostat ke spoustě informací, mohla spolupracovat. Může jí hrozit riziko. Tipl bych si, že se stala spolupracujícím svědkem, díky kterému se dostali k dalším členům gangu. Proto vyvázla s tak malým trestem,“ uvedl zdroj z protidrogové struktury, který se problematikou odborně zabývá.

Není vyloučeno, že se jí někdo bude chtít mstít. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je pravděpodobné, že Češka bude v hledáčku policie a úřadů. „Je pravděpodobné, že si ji naše policie a Europol proklepnou. Není to bez toho, aby na ni nebyli připraveni,“ domnívá se Vobořil.

Čeští poslanci navštívili uvězněnou Terezu v Pákistánu, prý se jí daří dobře

Domácí

Češka se podle něj mohla zaplést s gangem, který má širokou působnost. „Nakoupit takovéto množství znamená být v kontaktu s organizovaným zločinem na středně vysoké úrovni. Devět kilo v kufru není málo, tohle není běžná kurýrní zásilka. Půjde o organizovanou skupinu, která o sobě ví, mají nějakou zkušenost, už si zkusili nějaké obchody,“ konstatoval.

Kurýrní systém je podle šéfa protidrogové centrály organizovaný. „Dělí se na několik pater a jedno z nich tvoří lidé, kteří zabezpečují logistiku. Typicky u kurýrů z Jižní Ameriky do Evropy jsou tito lidé náborováni, pak letí na domluvené místo, kde dostanou kufry, doklady, letenky a další. Následně letí do destinace, kde tráví dovolenou, a poté se s drogou vrací do dalšího místa,“ uvedl Frydrych.

Pašeračka Tereza dostala v Pákistánu přes osm let vězení

Zahraniční

„Ve chvíli, kdy je zdržen kurýr, případně se podaří rozkrýt nějaké patro takové organizace, se to dál vyšetřuje a hledají se letenky a informace, kdo s kým letěl, kolikrát a kam letěl. Takto se rozplétají případy, které mají desítky obviněných,“ doplnil.

Měla velké štěstí, míní šéf NPC

V loňském roce bylo v zahraničí v souvislosti s drogami vězněno na 53 českých občanů. Případ Terezy Hlůškové se podle ředitele NPC vymyká komoditou, o kterou v něm jde – heroinem. „V drtivé většině převažuje kokain a z destinací buď zdrojových, nebo transitních zemí Jižní Ameriky. To je nejčastější případ. Největší míra rizika je spojena s heroinem a jihovýchodní Asií, kde hrozí za skutky konkrétního nakládání s drogami absolutní tresty,“ řekl Frydrych.

Zkrácení trestu mladé Češky považuje za zázrak. „Měla velké štěstí,“ dodal.

Pětadvacetiletou Hlůškovou zadrželi celníci v lednu 2018 na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu, jehož hodnota by se na černém trhu vyšplhala až na 20 milionů korun. Sama tvrdila, že jí drogy někdo podstrčil. Soud Češku poslal v březnu 2019 na osm let do vězení, po­dle jejích slov ale rozsudek nebyl podložen konkrétními důkazy. Soudce nakonec uznal její argumenty, propustil ji na svobodu a mladá žena se na konci dubna 2022 dostala do České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám