Hlavní obsah

Příčinou kolize lokomotivy s vlakem na Prostějovsku byla nedovolená jízda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jízda přes návěstidlo, které ji nedovolovalo, byla v sobotu odpoledne bezprostřední příčinou srážky lokomotivy s osobním vlakem v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Právu to v neděli sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že šetření okolností nehody potrvá zřejmě několik měsíců.

Letecké záběry z místa srážky vlaku a lokomotivy na ProstějovskuVideo: ZZS Olomouckého kraje

 
Článek

„Šetření je teprve na začátku. Budou prováděny komisionální prohlídky, zúčastněné osoby budou muset podat vysvětlení. Potrvá několik měsíců, než bude vydána závěrečná zpráva a budeme moci definitivně říct, co bylo přesně příčinou nehody,“ uvedl mluvčí.

Bezprostřední příčinou kolize, k níž došlo v prostoru výhybky, bylo podle něj pravděpodobně projetí návěstidla, které nedovolovalo další jízdu. „Nicméně proč k tomu projetí došlo, je předmětem šetření,“ konstatoval Drápal, přičemž neupřesnil, který z dvojice strojvedoucích přes návěstidlo nepovoleně projel.

K boční srážce došlo v sobotu ve 13.28 hodin. Lokomotiva jedoucí z Havlíčkova Brodu do Ostravy se střetla s osobním vlakem, který mířil do Nezamyslic. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem byl přerušen.

Foto: Správa železnic

Při nehodě na železnici v Němčicích nad Hanou vykolejil vlak

„V důsledku srážky vykolejily dva vozy osobního vlaku a byly zraněny dvě osoby. Na místě mimořádné události byly škody odhadnuty celkem na 10,3 milionu korun. Z toho tři miliony korun se týkají osobního vlaku, pět milionů lokomotivy a 2,3 milionu korun je škoda na trati,“ poznamenal Drápal.

„Na místě jsme ošetřili dva pacienty. Strojvedoucí, který utrpěl otřes mozku, byl letecky přepraven na urgentní příjem do Fakultní nemocnice v Olomouci. Muž středního věku, který cestoval ve vlaku, měl pohmoždění hrudníku. Byl převezen na chirurgickou ambulanci nemocnice v Prostějově,“ konstatovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

V noci na neděli již byly z železniční trati odstraněny oba vozy, které po srážce vykolejily. Práce na odstraňování vykolejených vozů začaly v sobotu večer. Na místo byl povolán speciální jeřáb.

Na Prostějovsku se srazila lokomotiva s osobním vlakem

Krimi

„Jeden nakolejený vůz se odvezl včera (v sobotu) večer, poté se odvezla lokomotiva osobního vlaku, následně samostatná lokomotiva. Poté jsme dostali na koleje nakloněný vůz, a ten se také odvezl,“ konstatoval Karel Hrehuš z Hasičského záchranného sboru Správy železnic.

„My jsme naši činnost v noci ukončili. Nyní probíhají opravné práce na kolejišti,“ podotkl Hrehuš s tím, že při nehodě byly poškozeny obě koleje. „Zprovoznění trati se předpokládá dnes kolem 18. hodiny,“ doplnil.

Foto: Správa železnic

Při srážce lokomotivy s osobním vlakem na Prostějovsku se zranili dva lidé

Hasiči na místě nehody podle jejich mluvčího Radka Buryánka evakuovali pět cestujících a personál vlaku. Provoz dočasně zajišťuje náhradní autobusová doprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám