Hlavní obsah

Při výbuchu domu v Olšanech zemřel člověk, vznikla škoda za 10 milionů

Olšany u Prostějova
Aktualizováno

Při pondělním výbuchu domu v Olšanech u Prostějova zemřel člověk. Záchranáři našli pod troskami tělo muže. Jeho totožnost policie ověřuje, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Hasiči Olomouc

Následky exploze v Olšanech u Prostějova

Článek

Pravděpodobně jde o majitele domu, podle sousedů dům obýval zhruba šedesátiletý muž.

Řadový patrový dům detonace zbořila, zasáhla i další dva domy v sousedství. Další dvě desítky domů poškodila. Předběžná škoda byla vyčíslena na deset milionů korun.

Na nalezení oběti dnešního výbuchu měli zásluhu kynologové se psy, kteří místo označili. Hasiči lidské tělo poté vyhrabali ze sutin, zjistila ČTK. Muže nalezli hasiči zhruba po osmi hodinách náročné práce.

„Tělo jsme nalezli v sutinách domu. Nyní byly likvidační práce přerušeny, místo si převzala policie. Po všech úkonech, které s tím souvisí, budeme v likvidačních pracích pokračovat do večera a s největší pravděpodobností pak znovu ráno,” řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Také podle policejní mluvčí Vaňharové jsou nyní práce na místě přerušeny s ohledem na nález těl.

Definitivně vyloučit přítomnost dalších osob se dá podle ní až po odklizení veškerých sutin z místa. Hasiči uvedli, že podle chování psů není pravděpodobný nález někoho dalšího.

Sousedé ČTK řekli, že dům obýval asi šedesátiletý muž. Jsou přesvědčeni o tom, že šlo o výbuch plynu. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina výbuchu není podle nich jasná.

Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové byli zraněni tři lidé - sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě.

Exploze srovnala se zemí dům na Prostějovsku. Tři zranění, v sutinách hledají další

Krimi

„Ošetřen byl muž středního věku, který projížděl kolem osobním autem a zasáhla ho tlaková vlna, utrpěl zhmožděniny ramene a oděrky. Kvůli okolnostem poranění byl převezen na urgentní příjem,” řekla ČTK mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

S odklízením sutin pomáhá hasičům na místě sací bagr, hasiči-lezci zajišťují střechy poškozené tlakovou vlnou a provizorně je opravovali. Stabilizují také sousední dům a jeho poškozenou štítovou zeď.

Na místo byl povolán USAR tým pro vyhledávání a záchranu v sutinách, odstraňování následků výbuchu zaměstnalo několik desítek hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám