Hlavní obsah

Exploze srovnala se zemí dům na Prostějovsku. Tři zranění, v sutinách hledají další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olšany
Aktualizováno

Obcí Olšany na Prostějovsku v pondělí dopoledne otřásl výbuch. Jeden dům je zcela zdemolovaný, dvě desítky dalších mají vyražená okna. Tři lidé utrpěli zranění, když se pohybovali kolem domu při explozi. Zatím není zřejmé, jestli je někdo další v troskách. Sutiny prohledají specialisté se psy cvičenými na zbořeniště. Policie případ prověřuje jako obecné ohrožení, ve hře je únik plynu.

Výbuch v Olšanech u ProstějovaVideo: Policie ČR

 
Článek

Záchranka ošetřila tři lidi - obyvatelku sousedního domu a řidiče a spolujezdce z auta, které místem projíždělo, když nastala exploze.

Kromě policie a záchranky jsou na místě hasiči. Jejich mluvčí Lucie Balážová Novinkám řekla, že dorazilo sedm jednotek a povoláni byli specialisté z kynologického oddělení se psy cvičenými na prohledávání sutin.

Exploze kolem 11. hodiny zcela zničila jeden dům a další dva vážně poškodila. Balážová uvedla, že podle prvotních odhadů má jistou míru poškození zřejmě až dvacet domů, číslo se ale bude upřesňovat. Jedná se hlavně o okna vyražená tlakovou vlnou.

Na místě jsou rovněž plynaři, kteří uzavřeli přívod plynu. Právě jeho únik může být jednou z vyšetřovacích verzí příčiny exploze. Jeden z hlídkujících policistů reportérovi Práva sdělil, že ho nemůže pustit dál do ulice, právě protože tam došlo k úniku plynu.

Policie případ prověřuje pro podezření z obecného ohrožení. Oficiálně o příčině zatím neinformovala, stále je předmětem vyšetřování.

Ze záběrů policie z místa události vyplývá, že výbuch nastal v ulici s rodinnými domy stojícími v řadě, z nichž některé jsou vzájemně propojené.

Mluvčí hasičů uvedla, že zničený je jednopodlažní dům v husté zástavbě.

Foto: Policie ČR

Následky výbuchu na Prostějovsku

Podle prvotních poznatků policie šlo o dům v rekonstrukci, zatím není jasné, zda se v něm někdo nacházel.

Policie místo obehnala páskou a ulici uzavřela, stejně jako blízké okolí i sjezd z dálnice, povoláni jsou ještě kriminalisté a jejich technici.

Foto: Policie ČR

Výbuch v Olšanech u Prostějova

Hasiči z Moravskoslezského kraje na místo vyslali speciální techniku, a to dvojice kontejnerů určených pro stabilizaci narušených budov a pátrání ve zřícených stavebních konstrukcích, například štěrbinovou kameru a echolokátor, zmínila ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám