Hlavní obsah

Při tragické nehodě zřejmě utonuli dva lidé

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Vlhká a namrzlá vozovka v Bystrcké ulici v Brně se ve čtvrtek pozdě večer stala osudnou pro 36letého lékaře z Gruzie, který se svým Citroënem C5 nezvládl ve vyšší rychlosti řízení a spad do řeky Svratky. Na místě zemřel řidič i jeho 28letá přítelkyně z Brna, kteří podlehli nejen těžkým zraněním, ale i velmi studené vodě. O život obou těžce zraněných bojovali hasiči i lékaři, ale jejich snaha byla marná.

Článek

"Hasiči byli na místě do šesti minut a při průzkumu zjistili, že vozidlo Citroën sjelo z vozovky a po překonání asi 15 metrů po břehu skončilo převrácené na střeše uprostřed řeky Svratky, která je u mostu v Bystrci široká přes 20 metrů. Protože auto bylo téměř celé ponořené ve vodě a uvnitř byla osádka vozidla, hasiči s výcvikem pro práci v hloubkách a ve vodě v neoprenových oblecích zahájili záchrannou akci," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Hasiči o životy obou lidí uvězněných v troskách auta bojovali v ledové vodě a bez dýchacích přístrojů se snažili oba dostat ven. Řidiče se jim podařilo vyprostit asi po 10 minutách, ale snahy o jeho oživení byly neúspěšné. Ženu se hasičům podařilo vytáhnout až později, protože byla zaklíněná v autě, které bylo nutné pomocí jeřábu otočit na kola.

Na místo nehody přijel i otec řidiče, protože auto bylo jeho. Ten dostal šok a lékař mu musel dát injekci na uklidnění, protože starší muž se snažil vlézt nejdřív do vody k autu, pak k mrtvole syna a policisté měli co dělat, aby ho uklidnili. "Je to strašné, nechte mě jít za ním," naříkal celou dobu otec mrtvého lékaře, než ho policisté odvedli pryč.

Policisté se nyní snaží za pomoci soudních znalců zjistit, zda příčinou nehody byla jen nepřiměřená rychlost na kluzké vozovce nebo něco jiného. Pitva by pak měla potvrdit, zda oba zemřeli na následky zranění nebo utonuli v ledové vodě dřív, než se k nich záchranáři dostali. Zda měl řidič v krvi alkohol ukáže až rozbor krve.

"V těchto dnech vyšetřujeme vyšší počet nehod a je jednoznačným doporučením pro všechny řidiče, aby v nejbližších týdnech výrazně ubrali plyn a řídili automobil citlivěji. Všichni by měli jezdit a řídit auta s větší předvídavostí, protože řadu míst a situací, kde hrozí námraza, lze jen těžko předvídat a odhadnout," doplnil Mojmír Popp z brněnské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám