Hlavní obsah

Při požáru chaty v Českém ráji se zranilo devět lidí

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily
Aktualizováno

K požáru rekreační chalupy v Rovensku pod Troskami na Semilsku vyjížděli hasiči v sobotu v půl sedmé ráno. Požár byl nahlášen v přízemí jednopatrové dřevěné chaty, ve které bylo podle ohlašovatele 8 osob.

Článek

„Po příjezdu jsme venku spatřili 3 osoby v péči záchranářů. Chata byla ze tří čtvrtin zasažená plameny,“ řekl člen profesionálních hasičů z Turnova Bohuslav Drapák, který na místo s hasičskou  jednotkou dorazil jako první.

Interiéry budovy, které patří jedné liberecké firmě, byly kompletně obloženy dřevem, proto hoření bylo velmi intenzivní a postuopupovalo velmi rychle. V době požáru objekt obývala parta mladých lidí od 20 do zhruba 35 let.

„Zkoušeli jsme se po schodišti dostat nahoru, kde spalo dalších několik lidí, ale zabránil nám v tom velký žár, proto jsme se museli vrátit a zbývajících pět osob evakuovat z vyšších pater pomocí žebříku,“ vysvětluje Drapák.

Rekreační objekt nemá unikové cesty a nachází v těžko dostupném terénu, kam nebylo speciální výškovou techniku možné dopravit. Při pokusu prostoupit plameny uvnitř domu se zranil jeden ze členů jeho jednotky. „Když jsme se snažili dostat ke schodišti, po otevření dveří a vytvoření cesty proudem vody, se vytvořila kyslíková vlna, která se dostala jednomu členovi pod masku a opařila ho v obličeji. Naštěstí se nejdenalo o vážné zranění,“ vypráví Drapák.

Podle něj mohl požár vzniknout v přízemí, které tvoří jedna velká místnost s krbem. „Přesnou příčinu požáru ale samozřejmě určí až vyšetřovatel,“ řekl Právu Drapák a dodal, že v počtu evakuovaných osob patří ranní zásah k výjimečným.

„Po úspěšných oživovacích pokusech byl přibližně dvacetiletý muž letecky transportován do Krajské nemocnice v Liberci na traumatologii. Další pacient byl ve velmi vážném stavu předán Letecké záchranné službě Královehradeckého kraje.

V závažném zdravotním stavu byl následkem nadýchání se zplodin hoření další muž, který zároveň utrpěl poranění hrudníku a byl transportován do Krajské nemocnice v Liberci,“ informovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Kristýna Fejfarová.

Ostatní zraněné osoby vozidla záchranky rozvezly do nemocničnmích zařízení v Liberci, Jičíně a Turnově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám