Hlavní obsah

Při demonstraci skinheadů zadrženi dva muži

Novinky, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Během sobotní demonstrace Národního Odporu v Havířově v Moravskoslezském kraji zadrželi policisté dva muže podezřelé z trestného činu hanobení rasy a národa. Informovala o tom karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Foto: Josef Zajíc

Mgr. Antonín Gavlas, hlavní organizátor sympózia.

Článek

"Jeden z nich měl na noze vytetované dvě osmičky a druhý měl tričko se symbolikou bílá pěst. Oba výjevy patří k fašistickým symbolům propagujícím rasovou nesnášenlivost," konstatovala mluvčí Viačková s tím, že samotný průběh demonstrace budou policisté vyhodnocovat ještě také dodatečně z pořízených videozáznamů.

Demonstrace se zúčastnilo asi třicet příznivců extrémní pravice. Na její průběh dohlíželo pětadvacet městských strážníků a státní policisté. Jejich počet mluvčí neuvedla, ale konstatovala, že připravena byla i speciální jednotka.

"Máme signály, že se demonstraci chystá napadnout druhá skupina," vysvětlila zajištění akce Zlatuše Viačková. Demonstrace se nakonec obešla bez incidentů. Její účastníci se u policistů domáhali jen vytažení filmů s pořízenými záběry jednoho fotografa, kterého podezřívali z členství ve znepřátelené organizované skupině antifašistické akce (AFA).

Ve svém prohlášení kritizovali například liknavost obou policií k otázkám drog. Upozornili, že pokud se situace nezlepší, postaví své vlastní ozbrojené občanské hlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám