Hlavní obsah

Při čištění brněnské přehrady k plýtvání penězi nedošlo

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Stovky tisíc korun měly být zbytečně vyhozeny při čištění Brněnské přehrady. Tak hodnotila obžaloba jednání někdejšího ředitele dotačních úseků Povodí Moravy Cyrila Kopřivy. Státní zástupce za to manažera posadil na lavici obžalovaných, brněnský městský soud ale ve čtvrtek Kopřivu zprostil obžaloby s tím, že se trestný čin při zadávání zakázek na čištění údolní nádrže nestal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Cyril Kopřiva mohl odcházet od soudu s úsměvem.

Článek

V případu šlo o dvě zakázky z roku 2009. Kopřiva si nechal vypracovat nabídku od společnosti Asio, která ale následně nefigurovala ve výběrovém řízení, které vyhrála firma s o třetinu vyšší cenou než původní odhad Asia. Stejná situace se pak opakovala ještě jednou. Práce na čištění přehrady pak ale stejně provedla společnost Asio jako subdodavatel.

„Je to ukázka palčivého problému České republiky, tedy zadávání veřejných zakázek za předraženou cenu. K obžalovanému se stahovaly všechny nitky, zorganizoval provedení zakázek,“ prohlásil státní zástupce. K reálné škodě v řádu několika set tisíc korun nakonec nedošlo, protože zakázka nebyla realizována celá.

Podle soudkyně Hany Bartoňové vina obžalovaného nebyla prokázána. Kopřivův advokát verdikt soudu přivítal.

„Obžalovaný jednal svědomitě, hospodárně a podle svých zkušeností. Firmu Asio oslovil jen o předběžnou kalkulaci. Společnost se ani nemohla cítit poškozena, protože zakázky stejně realizovala. Jednalo se tu o překroucená fakta nemající oporu v důkazech,“ konstatoval advokát.

„Jsem rád, že byly vyslyšeny naše argumenty a že skončí kriminalizace má osoby,“ hlesl jen Kopřiva.

Případ ale ještě není u konce, státní zástupce se proti zprošťujícímu verdiktu na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám