Hlavní obsah

Před zraky syna zastřelil družku, soud mu potvrdil 16 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za chladnokrevnou vraždu své družky si odsedí kosovský Albánec Albert Aliu (44) šestnáct let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl Albáncovo odvolání. Aliu jednou ranou z pistole zastřelil ženu, která seděla v autě spolu s jejich pětiletým synem. Červencový verdikt Krajského soudu v Plzni je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Albánec Albert Aliu u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Bylo jednoznačně prokázáno, že poškozená byla zavražděna a že se tak stalo střelným zraněním hlavy,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Máme za zcela nesporné, že bylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný,“ doplnil.

Aliu se odvolacího jednání neúčastnil. Prostřednictvím svého obhájce se kvůli pochybným, neprovedeným či údajně špatně provedeným důkazům snažil o zrušení rozsudku a vrácení případu plzeňskému soudu k novému projednání. Případně navrhoval překvalifikování činu na nedbalostní.

Lněnička zamítl Aliuovo odvolání s tím, že žádná z námitek v něm uvedených není relevantní. „Není jasné, čeho se pan obhájce snažil dosáhnout – zda střílel někdo jiný, nebo byl (obžalovaný) nepříčetný,“ podotkl Lněnička s tím, že žádná z námitek v podaném odvolání nemá žádný vliv na zásadní skutková zjištění, a sice to, že poškozená byla zastřelena a střílel obžalovaný.

Albánec v Rokycanech zastřelil družku ranou do hlavy synovi před očima. Dostal 16 let

Krimi

Aliu zavraždil svou družku před dvěma lety v říjnu v Rokycanech. Podle verdiktu Aliu přišel k zaparkovaném autu, ve kterém seděla jeho osmatřicetiletá partnerka i jejich tehdy pětiletý syn. S družkou se Aliu začal dohadovat, chtěl od ní vědět, kde byla. Aliu během debaty vytáhl nelegálně drženou pistoli a jedním výstřelem střelil družku do hlavy. Žena po několika dnech zemřela v nemocnici.

Šest milionů odškodné

Aliu se hájil tím, že šlo pouze o náhodný výstřel. Pistoli prý v ruce držel proto, že chtěl synovi i družce dokázat, že je dokáže ochránit. „Vytáhl jsem zbraň a ptal se jí, kde celý den byla a proč mi nebrala telefon. Pak mi syn něco říkal a najednou padl výstřel. Viděl jsem jen kouř. Odešel jsem do auta a pak už si nic nepamatuji," hájil se Aliu před plzeňským soudem.

Jeho syn ale incident popsal poněkud jinak. „Táta přišel k autu a nejdřív vytáhl klíčky. Pak se mámy zeptal, kde byla. Odpověděla, co mu je do toho, a on ji střelil. Pak skočil do svého auta a odjel,“ řekl chlapeček příbuzným.

I proto soud Aliuově obhajobě neuvěřil. Mezi další důkazy svědčícími o Albáncově vině patří například záběry z průmyslové kamery budovy, před kterou muž vraždil. Aliuovu tvrzení příliš nepomohl ani fakt, že okamžitě po výstřelu z místa činu odjel, aniž by se snažil ženě nějak pomoci.

Zastřelil družku před dítětem, tvrdí žalobce a navrhl 16 let vězení

Krimi

Podle plzeňského soudu byla Aliuovým motivem jeho žárlivost a fakt, že ho žena opustila i s dětmi. Jen zhruba rok před vraždou byl Aliu za dobré chování propuštěn z vězení, kde si odpykával desetiletý trest vězení za obchod s drogami.

Pozůstalým musí Aliu podle pravomocného verdiktu zaplatit šestimilionové odškodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám