Hlavní obsah

Před štamgasty velebil Hitlera, pak střílel z plynovky. Dostal 3,5 roku

Brno

Daleko od klidné akademické debaty na druhoválečné téma se dostala slovní rozepře několika štamgastů s dalším hostem jednoho z brněnských podniků. Svoji příchylnost k nacismu muž demonstroval Železným křížem připnutým na klopě a pak ji stvrdil provoláváním slávy Adolfu Hitlerovi. Když se proti tomu štamgasti ohradili, muž sáhl po plynovém revolveru a po odpůrcích střelil.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Kvůli pokusu těžkého ublížení na zdraví a propagaci nacismu posadil státní zástupce na lavici obžalovaných třiatřicetiletého Jana Šilingera. Už třináctkrát trestaný muž dostal u brněnského městského soudu 42 měsíců vězení.

Z plzeňské věznice na Borech, kde si trest odpykává, Šilinger vzkázal, že k odvolacímu soudu nedorazí, nicméně svého advokáta pověřil, aby bojoval za jeho nevinu.

Souzený případ se přitom týkal pouze propagace nacismu, trest za pokus těžkého ublížení na zdraví byl již pravomocný a justice mu k původním 38 měsícům připočetla za Hitlera další čtyři měsíce navrch.

Recidivista v hajlování mával pravačkou v Uherském Hradišti, hrozí mu tři roky vězení

Krimi

Podle soudkyně zpravodajky odvolacího senátu brněnského krajského soudu Márie Petrovkové se skupina dostala do sporu 1. března 2020 po půlnoci před lokálem hned vedle budovy soudu.

„Obžalovaný tu velebil Adolfa Hitlera slovy, že za Hitlera bylo dobře, byl to bůh, že spasil svět, a kdyby tady byl teď, tak se nemáme špatně,“ konstatovala soudkyně.

Muž při svém dřívějším výslechu velebení diktátora popřel, připustil pouze to, že v klopě skutečně měl nacistické vyznamenání.

Svou obhajobu postavil na tom, že se zajímá o letectví v časech druhé světové války a kříž s nacistickou symbolikou měl čistě z historických pohnutek.

„Klient toho lituje, odznak měl jen proto, aby ho mohl prodat. Slova o Hitlerovi popírá a ani svědci se na přesném znění neshodují,“ tvrdil mužův advokát.

Zloději ukradli kódy covidových pasů. Dvojí QR vyrobili Hitlerovi

Koronavirus

Senát ale neměl o mužově vině pochyb. „Tvrdí, že odznak chtěl prodat, ale kde ho chtěl asi skoro ve tři hodiny ráno prodávat. Jeho slova velebící Hitlera vedla k pohoršení štamgastů a následné rozmíšce, která vyvrcholila tím, že z plynového revolveru vystřelil na poškozené,“ konstatovala soudkyně Petrovková.

„Obžalovanému jsou opakovaně ukládány různé druhy trestů, které se ale evidentně míjejí účinkem. Za pokus těžkého ublížení na zdraví mu hrozilo až deset let vězení, trest tak v žádném případě nelze považovat za nepřiměřený,” dodala soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám