Hlavní obsah

Před 15 lety zastřelil gangster policistu. Tragédii připomenul pietní akt

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ve čtvrtek 13. června je to přesně 15 let, kdy se dva policisté dostali u Letkova na Plzeňsku do přestřelky se dvěma Srby. Strážmistra Jiřího Hrubého (23) tehdy zasáhla kulka vystřelená z pistole Fehima Hanuši do srdce. Neměl šanci přežít. Uctít památku svého kolegy přišly desítky policistů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Rodiče zastřeleného policisty během pietního aktu

Článek

„Říká se, že čas všechny rány zahojí. Ale není to pravda. Bolí to pořád i po tak dlouhé době,“ řekl se slzami v očích otec zastřeleného policisty Václav Hrubý. Na adresu vraha uvedl, že už jej úplně vypustil ze svého života. „Jeho osud mě vůbec nezajímá. Já jsem rád, že kamarádi Jirky nezapomněli, za to bych jim chtěl strašně moc poděkovat,“ dodal.

Podle plzeňského policejního ředitele Pavla Krákory měla pietní akce současným policistům také připomenout, jak je důležité mít při zákroku neprůstřelnou vestu, kterou tehdy hlídka neměla k dispozici.

13. června 1998 byli policisté Jiří Hrubý a Petr Lenárt vysláni, aby prověřili informaci o napadení muže v telefonní budce na Slovanské třídě v Plzni. Na místě se pohybovali dva cizinci. Policisté je vyzvali, aby předložili doklady totožnosti. Na to oba zareagovali tak, že nasedli do auta a ujeli. Hrubý s Lenártem se okamžitě pustili za nimi.

Jeden ze střelců je již na svobodě

Řidič pronásledovaného mercedesu na výstražné výstřely policistů nereagoval, naopak několikrát během jízdy vystrčil z okénka pistoli. Zastavil až u Letkova. „Pomalu jsme šli k tomu autu a vyzvali jsme posádku, aby odhodili zbraně a vystoupili ven. Reakcí na to byla okamžitá střelba z vozu na všechny strany. Všiml jsem si, jak se můj kolega skácel k zemi a začal krvácet z úst a nosu,“ popisoval Lenárt u soudu dramatické okamžiky. Sám se před sprškou střel stačil schovat za služební vůz a snažil se střelbu opětovat.

„Z mercedesu pak vystoupil mladší z mužů s pistolí v ruce a vystřelil směrem ke mně. Vzápětí přeskočil silniční příkop a zmizel v lese. Mezitím ten druhý muž také opustil vůz a schoval se nejprve za jeho předek, pak popoběhl dál a zůstal skrytý za stromem. Volal jsem na něho, ať se vzdá, ale on jen zařval, že mě zabije. Stříleli jsme po sobě až do příjezdu policejních posil,“ líčil přeživší policista další sled událostí.

Jak se později ukázalo, střelci byli otec a syn Hanušové. Starší Fehim dostal za vraždu 25 let vězení, Fatmir o 11 let méně a už je na svobodě. Oba cizinci se hájili tvrzením, že netušili, že je pronásledují policisté. Přitom policejní vůz jel prokazatelně se zapnutým majákem a sirénou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám