Hlavní obsah

Pražští zloději si vzali o víkendu volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mnozí z pražských zlodějů si zřejmě o prvním prázdninovém víkendu vzali 'dovolenou'. Pokud jde totiž o pouliční krádeže, policie jich má od pátku do neděle nahlášeno zhruba tolik, jako jindy za jediný den.

Článek

"Od pátku jsme zaznamenali 44 krádeží ve volném terénu, dvě v dopravních prostředcích," řekl v neděli mluvčí pražské policejní správy Ladislav Bernášek. Přesto se dá o prázdninách, stejně jako v době předvánočních svátků, nárůst aktivit zlodějů v metropoli očekávat.

V létě řádí zejména kapsáři, kteří se zaměřují hlavně na cizince a mimopražské občany. Kapsáři se zaměřují především na místa s větší koncentrací lidí, konstatoval Bernášek.

Pověstné je jejich působení na hlavním nádraží, v prostorách a vagónech metra, tramvajích a autobusech, v nákupních centrech a rovněž v místech, která vyhledávají davy českých i zahraničních turistů. Nevyhýbají se ani kostelům a katedrálám, kde ostražitost cizinců mnohdy poleví.

Organizované gangy

Kapsáři často 'pracují' ve skupinkách a používají nejrůznější triky. Jeden z nich se například na oběť přitiskne a mezitím co otevírá její kabelku, zbylí ho kryjí. Známý je také fígl, kdy k vytypované osobě přistoupí zloděj s mapou a ptá se na cestu. A jeho komplic osloveného okrádá.

V posledních letech se objevily i organizované gangy kapsářů, které často využívají k páchání trestné činnosti děti. Jde hlavně o skupiny z Bulharska a Rumunska. Zloději vytahují lidem peněženky z kapes nebo dokonce přímo kabelky a tašky z nákupních košíků, do kterých si je zákazníci odkládají.

Na potírání kapesních krádeží se zaměřuje speciální policejní tým Kapsa. Jeho kriminalisté se pohybují v ulicích, obchodech i dopravních prostředcích a vytvářejí si tak přibližnou mapu pohybu kapsářů. "Jsou v ulicích každý den," uvedl Bernášek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám