Hlavní obsah

Pražskému soudci hrozí, že kvůli průtahům přijde o talár

Brno

Nejpřísnější možné potrestání, tedy svlečení soudcovského taláru, hrozí pražskému soudci Kamilu Kydalkovi. Vedení Městského soudu v Praze žádá pro Kydalku tento trest u kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS). V kárné žalobě tvrdí, že soudce dlouhodobě působil průtahy a místo přijetí zodpovědnosti se jen vymlouvá na zdravotní problémy. Kydalka oponuje, že má svůj osvědčený styl práce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Kamil Kydalka se u soudu hájil tím, že má svůj styl práce.

Článek

„Průtahy měl dávno před pracovní neschopností a má je i po ní. Nikdy u mě nebyl s tím, že má zdravotní potíže a že potřebuje úlevu. Se svým zdravotním stavem se vytasí až ve chvíli, kdy je volán k odpovědnosti. Je připraven říct cokoli, aby se zachránil,“ stěžoval si při kárném jednání místopředseda městského soudu Michal Roubíček.

„Cítím se nevinen. Vrátil jsem se po dlouhé pracovní neschopnosti a vlastně hned začala covidová opatření. Já mám v senátu hodně starších lidí. Není to tak, že se Kydalkovi nechce soudit,“ hájil se soudce, který měl na starost například kauzu H-System či vraha z úřadu práce.

Kydalka stojí před kárným senátem už počtvrté. V prvních dvou případech kvůli nevhodným vyjádřením, naposledy ovšem už to bylo kvůli průtahům, kdy přišel na rok o deset procent platu.

Kárný senát v čele s Tomášem Langáškem nakonec jednání odročil na 6. února, kdy nad soudcem vynese verdikt.

Únava a nechuť, zhodnotil kárný senát práci soudce Kydalky a snížil mu plat

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám