Hlavní obsah

Prázdninová bilance: Za tragickými nehodami rychlost i motorky. Hříšník nadýchal šest promile

Praha

Nevěnování se řízení a nepřiměřená rychlost byly nejčastějšími příčinami letošních prázdninových nehod, při kterých zemřelo 105 lidí. Podle policie stoupl meziročně počet mrtvých i kvůli zvyšujícímu se počtu motocyklistů na silnicích. I tak ale patří letošní rok spíše k těm méně tragickým.

Tragická nehoda motorkářeVideo: Aktu.cz

 
Článek

Počet kolizí o letních prázdninách mírně poklesl, policisté jich zaznamenali 17 516.

Zemřelo o sedm obětí více než loni, kdy byl počet obětí dopravních nehod nejnižší od roku 1990. I tak ale patří letošní červenec a srpen k těm méně tragickým za poslední tři dekády. Kromě loňska dopadl lépe už jen rok 2017, kdy si havárie vyžádaly 101 životů.

Osmnáctiletý řidič převrátil auto na střechu a narazil do stromu. Na místě zemřel

Krimi

„Oproti loňsku výrazně narostla intenzita provozu na všech komunikacích,” uvedl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Lidé podle něj jezdili více nejen po dálnicích a hlavních tazích, ale i po menších silnicích druhých a třetích tříd.

Intenzita se podle něj odrazila na snížení počtu těžce i lehce zraněných. Hustší provoz totiž podle Zlého vede k mírnějším následkům nehod.

K vyššímu počtu usmrcených podle policie přispěl i stále se zvyšující počet motocyklistů. Jednou z nejvážnějších nehod motorkářů byla v polovině srpna kolize u obce Jičíněves na Jičínsku, kde se srazil motocykl s traktorem. Na místě zahynul řidič motocyklu a spolujezdec. Řidiči traktoru se nic nestalo.

Motorkář na Jičínsku narazil do traktoru. Na místě zahynul on i spolujezdec

Krimi

Nejčastější příčinou dopravních kolizí byl podle policejních statistik nesprávný způsob jízdy, který byl za 67 procenty nehod. Podle Zlého se řidiči zejména plně nevěnovali řízení.

Nejvíce smrtelných havárií pak způsobila vozidla jedoucí nepřiměřenou rychlostí. Vysoká rychlost byla zaznamenána u 40 procent nejtragičtějších nehod.

Foto: Aktu.cz

Nehoda, při níž zemřel motorkář a jeho spolujezdec.

Kvůli alkoholu se stalo podle policejního ředitele o letošních prázdninách zhruba stejně havárií jako loni.

„Opět dominuje alkohol nad jeden a půl promile,” uvedl Zlý. Výrazně ale poklesly tragické následky. Loni o prázdninách zemřelo z této příčiny 14 lidí, letos čtyři.

Rekordmana za volantem, který však nehavaroval, chytili policisté na konci srpna na Vyškovsku. Při dechové zkoušce mu naměřili šest promile alkoholu v dechu.

Policie na jihu Moravy má nového rekordmana. Muž za volantem nadýchal šest promile

Krimi

Podle Zlého se však u některých nehod stále čeká na soudní pitvy. Od začátku roku do konce srpna se v Česku stalo 63 109 dopravních nehod, při kterých 304 lidí zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám