Hlavní obsah

Právník dostal šest let za podvody s naftou. Rozdával pokyny, řekl soud

Právo, pab
Plzeň

Plzeňský právník Zdeněk Vlček (33) má jít podle soudu na šest let do vězení za pochybné obchody s motorovou naftou, při kterých stát podle vyšetřovatelů přišel na daních o desítky milionů korun. Kromě toho musí muž zaplatit pokutu půl milionu korun, jinak si pobyt za mřížemi prodlouží o další půlrok. Rozsudek tento týden vynesl Krajský soud v Plzni, zjistilo Právo.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Do vězení soud poslal ještě další dva obžalované: Tomáše Kočárka (6,5 roku) a Jana Kroupu (7 let), které Vlček podle závěru soudu úkoloval.

„Rozhodnutí není pravomocné,“ upozornila mluvčí krajského soudu Lucie Jíchová.

Z obžaloby vyplývá, že skupina v roce 2011 dovezla ze zahraničí přes dva miliony litrů minerálního oleje, který v České republice prodávala jako motorovou naftu.

„Obžalovaní k tomu využívali řetězec obchodních společností, které ovládali přes nastrčené jednatele a jejichž cílem bylo zastřít skutečného plátce daně. Veškeré peněžní částky, které byly firmám převedeny na účet jako úhrada kupní ceny za motorovou naftu, nechali obžalovaní vybrat v hotovosti a následně je převedli na jiná bankovní konta, ke kterým měli dispoziční právo a odkud je opět ihned vybrali,“ konstatoval soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám