Hlavní obsah

Pozůstalí po těhotné, která zemřela v nemocnici v Náchodě, dostanou čtyři milióny

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Celkem 40 miliónů korun žádala po náchodské nemocnici rodina těhotné ženy, která před šesti lety zemřela poté, co byla hospitalizována se zápalem plic. Od Krajského soudu v Hradci Králové však pozůstalí ve čtvrtek odešli s pouhou desetinou této sumy - čtyřmi milióny korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zvážili jsme všechny peripetie, které by mé klienty v tomto řízení čekaly, a souhlasíme se smírem,“ uvedl právní zástupce žalujících Petr Kalenský.

Už takto se soudní spor táhl několik let. K vlastní tragické události došlo v roce 2009. „Pacientka v 9. měsíci těhotenství přišla do náchodské nemocnice se zápalem plic. Bohužel jí nebyla poskytnuta adekvátní péče. Nejprve byla ponechána šest hodin na chodbě bez práva přednosti, bez napití. Poté byla hospitalizována, ovšem na internu, místo na jednotku intenzivní péče. Byla jí nasazena antibiotika, ale nebyla dále sledována. Druhý den, hodinu a tři čtvrtě po vizitě, byla nalezena na zemi mrtvá i s nenarozeným dítětem,“ připomněl Kalenský.

Částka byla vzhledem k známé judikatuře stanovena až nadstandardně.
vyjádření pojišťovny

Manžel, nezletilá dcera pozůstalé a její rodiče se následně obrátili na okresní soud s žádostí o odškodnění. Poté, co byla vypracována řada znaleckých posudků, došlo mezi oběma stranami k dohodě a soud rodině přiznal jednorázové odškodnění ve výši 960 tisíc korun.

Výsledek soudu nejistý

Spor nyní pokračoval u krajského soudu žalobou o náhradu nemajetkové újmy. Výsledkem je, že manžel zemřelé a pozůstalá nezletilá obdrží každý 1,5 miliónu korun a rodiče zemřelé po půl miliónu. Peníze mají být vyplacené do 14 dnů po nabytí právní moci usnesení.

Soudce Jan Fifka uvítal, že i toto jednání skončilo oboustranným smírem. „Řízení trvá už dlouho. I Okresní soud v Hradci Králové rozhodoval o náhradě škody několik let. Znalecké posudky nebyly jednoznačné, hovořilo se v nich od poskytnutí bezchybné zdravotnické péče až po naprosté selhání nemocnice. Je otázkou, k jakým závěrům by došel tento soud,“ uvedl soudce a zdůraznil, že požadovaná částka 40 miliónů korun byla skutečně vysoká.

„Zaznamenal jsem přiznání náhrady nemajetkové újmy matce a sestře zemřelého dítěte ve výši 1,7, respektive jeden milión korun. Jinak jsou však přiznávány mnohem nižší částky,“ poukázal na českou judikaturu soudce Fifka, jenž ve své praxi dosud částku vyšší než milión korun nepřiznal.

Pojišťovna, která nabídla čtyřmiliónové odškodnění, už nebyla nakloněna dalšímu navyšování vyplacené částky. „Už tato částka je velice vstřícný krok. Částka byla vzhledem k známé judikatuře stanovena až nadstandardně. A jsou v ní zohledněny všechny okolnosti, včetně toho, že zemřelo nenarozené dítě. Nešlo ale o úmrtí spojené s úmyslným jednáním či hrubou nedbalostí. Trváme na to, že šlo o náhodu danou neobvyklostí případu,“ vyjádřil se k žádosti o zvýšení náhrady právník pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám