Hlavní obsah

Požár chaty u Bystřice pod Hostýnem zavinila technická závada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se dvěma verzemi vzniku rozsáhlého požáru známé turistické chaty v Hostýnských vrších pracují vyšetřovatelé hasičů. Podle nich se oheň v objektu rozšířil po technické závadě na elektroinstalaci objektu či technickou závadou na elektrickém spotřebiči. Novináře o tom informoval mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Foto: HZS ZK

Těžká mechanizace srovnává se zemí ruinu známé turistické chaty

Článek

Oblíbená chata byla pro turisty vstupní branou do Hostýnských vrchů. Už od svého otevření v roce 1938 fungovala jako horská restaurace.

„Je to smutné. V květnu 1945 se v těchto místech střetli vojáci československého armádního sboru s ustupující německou kolonou. Tehdy chata nevyhořela, i když měla namále,“ sdělil jeden z častých hostů na sociálních sítích.

Informace o požáru chaty nezůstala na sociálních sítích bez reakcí.

„Jsem zdrcen. Je to moje oblíbená chata, součást historie Hostýnských vrchů. Jako by zmizelo kus mého já. Zbylo jen pár fotek, co se u chaty fotím na svých cyklotoulkách. Letošní cyklomaraton Drásal, kde byla u chaty vždy první občerstvovačka, bude velmi smutný,“ sdělil Ladislav M.

V Hostýnských vrších vzplála známá chata Tesák. Plameny ji zcela zničily

Krimi

Někteří diskutující byli v okolí chaty jen několik hodin před požárem.

„Vracel jsem se z lyžovačky a z auta jsem se ohlédl, jestli je otevřeno. Ani v tom nejhorším snu mě nenapadlo, že ji vidím naposledy. Chata byla opravdu srdeční záležitost. Ztráta chaty je pro celou oblast stejná jako pro Pustevny Libušín,“ uvedl Jaromír Z.

Spousta návštěvníků chaty vzpomíná na velmi cennou sbírku reklamních a turistických vlaječek z šedesátých až devadesátých let, které visely v hlavním sále.

Hosté chaty Na Tesáku zmiňovali i tamní kuchyni, například oblíbené kančí se šípkovou omáčkou a knedlíky.

Pomůže veřejná sbírka?

Mezi lidmi už zaznívá názor, že by měla být postavena nová chata, která by byla věrnou kopií původní stavby. „Kdyby někdo zřídil veřejnou sbírku, určitě bych na stavbu přispěla,“ uvedla Lenka Novotná ze Zlínska, která do oblasti jezdila lyžovat.

Rozsáhlý požár chaty likvidovalo o víkendu osm desítek hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu, na místě zasahovalo 16 jednotek.

V objektu byli v době vypuknutí požáru dva lidé, hořící budovu stihli opustit. Oheň jedno z ikonických míst Hostýnských vrchů zcela zničil, budova už je zbouraná. Turistická chata stála u silnice II/437, která Hostýnské vrchy protíná.

Reklama

Výběr článků

Načítám