Hlavní obsah

V Hostýnských vrších vzplála známá chata Tesák. Plameny ji zcela zničily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bystřice pod Hostýnem

Známá turistická restaurace Tesák, nacházející se u stejnojmenného kopce v Hostýnských vrších na Kroměřížsku, lehla v noci na sobotu popelem. Výraznějším škodám nedokázalo zabránit ani čtrnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů zasahujících na místě.

Plameny zcela zničily známou chatu Na TesákuVideo: HZS Zlínskéno kraje

 
Článek

Požár vypukl v objektu restaurace, nedalekou turistickou ubytovnu téhož jména nezasáhl. Ještě před příjezdem záchranářů se marně snažil uhasit šířící se požár jeden ze dvou obyvatel chaty.

„V budově byly v době vzniku požáru dvě osoby. Jedna z nich se pokusila plameny uhasit jedním hasicím přístrojem. Objekt byl ale příliš zakouřen. Proto oba opustili budovu,“ sdělil médiím mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Ještě před příjezdem hasičů stihli vypnout přívod plynu do chaty.

Foto: HZS Zlínského kraje

Plameny zasáhly celou chatu.

„Objekt je zcela zničen. Na místě zasahuje asi osmdesát hasičů. I nad ránem chata stále hoří. Obvodové konstrukce jsou částečně zborcené,“ informoval o stavu zničeného objektu mluvčí hasičů.

Případ řeší hasičští i policejní vyšetřovatelé. Kvůli výjezdu množství jednotek vyhlásil velitel zásahu třetí stupeň poplachu.

Foto: HZS Zlínského kraje

Likvidace požáru zabrala hasičům celou noc.

Chata Tesák byla dlouhá desetiletí jednou ze vstupních bran pro horské výlety po sedlech Hostýnských vrchů. V létě byla hojně navštěvovaná turisty a cykloturisty, v zimě pak milovníky bílé stopy. Kolem chaty vede Hostýnská běžecká magistrála.

Vyhořelá restaurace byla postavena ve 30. letech minulého století a doplnila turistickou ubytovnu, která vznikla v roce 1932 z popudu starosty Bystřice pod Hostýnem Františka Fryšáka. Fryšák chatu a její okolí zpopularizoval ve své pozdější knize o životě pasekářů a pytláků v Hostýnských vrších, kde hlídkovali portáši.

V blízkosti se kromě množství turistických stezek nachází i největší lyžařské středisko Hostýnských vrchů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám