Hlavní obsah

Pospíšil podá trestní oznámení na soudce, který si vymyslel jednání

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podal trestní oznámení na mladoboleslavského soudce Pavel Nagye. Soudce podle ministra spáchal trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele, když si vymyslel a zaprotokoloval jednání, které se neuskutečnilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V pozadí Martin Bursík.

Článek

Za to, nedávno zmíněného soudce potrestal kárný senát Vrchního soudu v Praze a pozastavil mu činnost, soudce se ale odvolal a Nejvyšší soud jej nechal soudit, jen mu snížil plat.

„Případ soudce Nagye mě nenechává klidným. Veřejně jsem pana kolegu vyzval, že pokud mu záleží na prestiži českých soudců, měl by neprodleně složit svoji funkci a odejít z justice. Paděláním rozsudku se mohl dopustit dvou trestných činů, proto jsem se rozhodl konat a podal jsem na něj trestní oznámení,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo) u kárného senátu Nejvyššího soudu v Brněfoto: ČTK

Z důkazů přednesených před kárným senátem Vrchního soudu v Praze a kárným senátem Nejvyššího soudu je zřejmé, že soudce Nagy spáchal oba trestné činy úmyslným zaviněním.

Z důkazů přednesených před kárným senátem Vrchního soudu v Praze a kárným senátem Nejvyššího soudu je zřejmé, že soudce Nagy spáchal oba trestné činy úmyslným zaviněním.

„Jako soudce ve věci vedené u Okresního soudu v Mladé Boleslavi padělal protokol o jednání, nařízeném na den 14.2.2007 v 11.00 hodin do jednací síně č. 206, ačkoliv toto jednání se vzhledem k jeho nepřítomnosti na pracovišti nekonalo, do tohoto protokolu uvedl smyšlenou závěrečnou řeč právní zástupkyně, údaje o rozsudku, který ve věci ve skutečnosti nebyl vyhlášen, poté tento rozsudek vyhotovil a nechal jej jako pravý účastníkům doručit,“ píše ministr v trestním oznámení.

„Případem se nyní bude na podnět ministra spravedlnosti zabývat Okresní státní zastupitelství v Mladé Boleslavi jako orgán činný v trestním řízení,“ dodala mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Anketa

Měl by soudce Pavel Nagy opustit řady soudců?
Ano
97,9 %
Ne
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5457 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám