Hlavní obsah

Polský turista pašoval zlatý poklad

Právo, kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Celníkům na hraničním přechodu v Hatích na Znojemsku se podařilo odhalit největší kontraband zlata a stříbra za posledních 10 let. Šperky v hodnotě 4,6 miliónů korun převážel polský turista z Itálie, který by způsobil daňový únik 1,5 miliónu korun. Zásilka čítala téměř 23 kilogramů zlata a 119 naušnic ze stříbra.

Foto: Vratislav Konečný

Na Hauptmarktu, vlevo Frauenkirche

Článek

"Při kontrole polského zájezdového autobusu celníci našli dvě nápadně těžká zavazadla, ke kterým se přihlásil jeden z cestujících. Následně přiznal, že má ještě jednu tašku s osobními potřebami v zavazadlovém prostoru," uvedl Jaroslav Moravec z Celního ředitelství v Brně.

Všechna tři zavazadla celníci přenesli do budovy celnice a otevřeli. "Při kontrole Polák začal vysvětloval, že v balíčcích je i nějaké zlato, které veze i pro jiné známé. K pašovanému zboží nepředložil žádné doklady. Následoval běžný postup vážení a přesného zdokumentování balíčků s řetízky a přívěšky," dodal Moravec.

Policie se případem nezabývá. Z výsledků vyšetřování vyplývá, že se Polák dopustil jen přestupku tím, že opomněl převoz zásilky ohlásit. Za to mu hrozí pokuta do 100 000 korun. Poté, co uhradí celní poplatky, si výrobky ze zlata a stříbra bude moci odvézt, vysvětlil mluvčí.

Výběr článků

Načítám