Hlavní obsah

Policistu stíhají kvůli fotce na štvavém letáku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Dva měsíce pobíhal plzeňský podnikatel Luboš Kotáb po městě a na každém rohu strhával plakátky, které ho očerňovaly. Byla na nich jeho portrétová fotografie s doprovodným textem: „Pozor!! Důležité upozornění!!! Tento muž na fotografii Luboš Kotáb (firma The Elektro El) je velký podvodník!!!“ Podíl na pomlouvačné kampani má podle státní zástupkyně i policista.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Fotka na štvavém letáku pochází z neveřejného informačního systému ministerstva vnitra. Policista ji měl z místního oddělení Vinice vytáhnout z interní databáze poté, co provedl neoprávněnou lustraci osoby jménem Luboš Kotáb. Kdo ale plakáty přímo vyrobil a vylepil, se zjistit nepodařilo.

„Policista je obviněn z trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji. Soudci jsme tento týden předali návrh na jeho potrestání,“ řekla ve čtvrtek Právu šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená.

Původně ale vyšetřující státní zástupce rozhodl, že jednání policisty není tak závažné, aby mu hrozil trestní postih. Obrat o sto osmdesát stupňů nastal poté, co si poškozený podnikatel stěžoval nadřízenému státnímu zastupitelství.

„Jsem rád, že nakonec státní zástupce svůj názor přehodnotil. Opravdu bych mu nepřál ty pocity bezmoci, které jsem v souvislosti s celou tou věcí zažíval,“ uvedl Kotáb a dodal: „Takové peklo, kterým jsem si díky tomu prošel, bych nepřál ani největšímu nepříteli.“

Pamfletů mohlo být kolem 500

Denně objížděl město. „Nic jiného jsem nedělal, než lítal po městě a strhával ty nechutné pamflety. Jenže pořád se objevovaly nové a nové. Mohlo jich být kolem pěti set. Byl to doslova psychický teror. Přítelkyně se zhroutila a moje matka se zase bála, že mi jde někdo po krku,“ popisoval Kotáb první měsíce loňského roku. Ze zoufalství se nakonec obrátil na policii.

„Bylo mi divné, že na letácích je fotka z mého pasu. Měl jsem pro to jediné vysvětlení, a to, že ji někdo musel stáhnout z policejní databáze,“ pokračoval. Šiřitele letáků se policii nepodařilo vypátrat, a případ byl proto odložen.

„Potvrdili jsme podezření poškozeného, že jeho fotografie na letáku pochází z centrálního registru obyvatel. Když jsme zjistili, že lustraci provedl policista, předali jsme tento poznatek policejní inspekci,“ uvedla už dříve policejní mluvčí.

Kdo za aférou s letáky stojí, má Kotáb víceméně jasno. „V tom období jsem měl konflikt s bývalým známým. Přišel za mnou po dvou letech, abych mu vrátil peníze, které mi zaplatil za hrubý rozvod elektřiny. Tvrdil, že jsem odvedl špatnou práci. Krátce potom se objevily první letáky,“ vzpomínal čtyřicetiletý montér na nejhorší chvíle svého života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám