Hlavní obsah

Policistu soudkyně potrestala se skřípěním zubů. Za smrt řidičky dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Podmínkou potrestal v úterý Okresní soud Plzeň-jih třicetiletého policistu Jaroslava Takáče za dopravní nehodu, při které jeho vinou zemřela o tři roky starší žena. Odsuzující verdikt vynesla předsedkyně senátu Martina Soudková se skřípěním zubů. V dubnu totiž trestní stíhání Takáče za usmrcení z nedbalosti podmíněně zastavila, ale krajský soud její rozhodnutí o dva měsíce později zrušil s tím, že pro takový postup nejsou splněny všechny zákonné podmínky.

BEZ KOMENTÁŘE: Tragická nehoda na PlzeňskuVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„I když jsme se s názorem krajského soudu neztotožnili, jsme jím vázáni a musíme ho respektovat,“ uvedla soudkyně při odůvodnění rozsudku.

Nehoda se stala loni v květnu mezi obcemi Lhůta a Šťáhlavy na jižním Plzeňsku. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou se Takáč ohlédl dozadu na dvouletého syna v autosedačce, vjel do protisměru, kde se se svým terénním vozidlem Nissan Qashqai čelně srazil se Škodou Fabia.

Došlo k usmrcení mladé ženy ze zcela neomluvitelných a těžko pochopitelných důvodů
z výroku KS

Její řidička na místě zemřela. Takáč se u soudu hájil tím, že dozadu se otočil proto, že od sedačky uslyšel nějaký zvuk. Asi na dvě až tři vteřiny se tak nevěnoval řízení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Jaroslav Takáč u soudu

„Porušil tím dopravní předpisy,“ konstatovala Soudková. U obžalovaného neshledala žádné přitěžující okolnosti. V dřívějším rozhodnutí upozornila na to, že se jednalo o nepozornost vyvolanou starostí o dítě, a nikoliv nepozornost způsobenou kouřením nebo telefonováním. Zohlednila také to, že se Takáč k trestné činnosti doznal a svého jednání hluboce litoval.

„Je bezúhonnou osobou, nebyl nikdy soudně trestán ani postižen za žádný přestupek. Svoji práci policisty vykonává dobře a svědomitě. Na místě nehody se snažil aktivně pomoci, pozůstalým se omluvil a nabídl jim finanční pomoc, kterou ale nepřijali,“ vysvětlila Soudková, co ji vedlo k zastavení trestního stíhání.

Kraj to viděl jinak

Krajský soud (KS) to ale viděl jinak. „Došlo k usmrcení mladé ženy ze zcela neomluvitelných a těžko pochopitelných důvodů. Ačkoliv poškozená neporušila ani jediný dopravní předpis, byla na místě mrtvá a obžalovaný jí svým nedbalostním jednáním nedal žádnou šanci na přežití,“ stojí v rozhodnutí KS, který se případem zabýval na základě stížnosti státního zástupce a pozůstalých. Podle jeho názoru zásadní roli při rozhodování v tomto případu hrají jeho okolnosti.

Foto: ZZS Plzeňského kraje

Ve fabii zemřela mladá žena.

Foto: ZZS Plzeňského kraje

Havarované auto policisty

„Obžalovaný se přestal věnovat řízení vozidla při jízdě rychlostí zhruba 80 km/h pouze proto, že slyšel zezadu nějaký zvuk. I z jeho vyjádření vyplynulo, že dítě ani nebrečelo, ani nevykazovalo nějaké podstatné zdravotní problémy,“ uvedl krajský soud. Podle něj je třeba také vidět, že řidička fabie neměla nejmenší šanci, aby nehodu odvrátila.

Soud prý nevidí, co viník způsobil

Za jednostranný označil postoj okresního soudu otec mrtvé řidičky. „Působí to na mě tak, že je proti naší rodině zaujatý. Všechno se točilo jen kolem obžalovaného, jak ho to sebralo, jak trpí, že se s tím probouzí každé ráno. Soud už ale nevidí, co způsobil nám. Manželka je dodnes na práškách a chodí k psychiatrovi. To nemluvím o tom, že soud vyslal signál, že když někdo někoho zabije v autě, tak se mu nic nestane,“ reagoval rozhořčeně muž.

Dcera byla podle jeho slov velmi svědomitá a poctivá. „Řekl bych, že byla dokonce příkladem zoufalé zodpovědnosti a starostlivosti. Někdy to s tou svědomitostí až přeháněla. A pak přijde takovým způsobem o život. To je paradox,“ uzavřel otec oběti.

Reklama

Výběr článků

Načítám