Hlavní obsah

Policistka na Tachovsku se těžce zranila po srážce vozu s traktorem. Jeho řidiče soud po 4 letech zprostil obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachovský okresní soud v úterý zprostil obžaloby traktoristu Jaroslava Jurčíka (57) za čtyři roky starou srážku s policejním autem. Při nehodě se tehdy těžce zranila policistka. „Skutek popsaný v obžalobě není trestným činem,“ uvedla samosoudkyně Petra Psohlavcová.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda policejního auta na TachovskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Ke karambolu došlo v říjnu 2019 na výjezdu z obce Holostřevy. Jurčík tam tehdy odbočoval vlevo ze silnice na polní cestu. Manévr zahájil v okamžiku, kdy ho začala předjíždět policejní octavie jedoucí na majáky, která pronásledovala podezřelé vozidlo.

Znalci spočítali, že do traktoru narazila v rychlosti okolo 120 km/h. Zemědělský stroj doslova rozpůlila, kdy motorová část zůstala oddělena od kabiny. Policejní auto skončilo na střeše v příkopu.

Podle obžaloby se Jurčík dostatečně nepřesvědčil, zda může bezpečně odbočit.

Soud ale uzavřel, že zachoval potřebnou míru opatrnosti. „Respektoval všechna zákonná ustanovení,“ uvedla Psohlavcová. Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Jurčíkovi až tříleté vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Traktorista Jaroslav Jurčík před odvolacím soudem

Sám Jurčík vinu od počátku odmítal. „Sledoval jsem především situaci před sebou, abych mohl bezpečně odbočit. Těžko jsem mohl předpokládat, že se za mnou někdo vyřítí stopadesátkou a bude mne chtít předjíždět,“ prohlásil Jurčík.

Tvrdil, že policejní sirénu neslyšel. „I kdybych ji slyšel, dodnes nevím, co bych udělal za ten zlomek vteřiny lépe, abych nehodu odvrátil,“ dodal.

Podle jeho názoru by měl být za nehodu potrestán řidič vozidla, který před policisty ujížděl s autem plným drog a kterého se snažili chytit. „Já se tam jen přimotal,“ uzavřel obžalovaný muž.

Honička na Tachovsku: Policisté narazili do traktoru a rozlomili ho vejpůl

Krimi

Reklama

Související témata:
Holostřevy

Výběr článků

Načítám