Hlavní obsah

Policisté se psy bezdůvodně naběhli do klubů na Praze 3. Za asistence starosty

Osobní účastí a tím, jaký respekt v návštěvnících vzbuzovali policisté se psy při páteční policejní razii v žižkovských klubech, se pochlubil starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09). Někteří lidé ho za to označují za hlupáka či bolševika.

Foto: Facebook Michal Vronský, starosta

Páteční policejní kontrola v hudebním klubu v Praze 3

Článek

„S Policií České republiky jsme zajeli do Stormu na Tachovském náměstí a do klubu Orion v Řehořově ulici. Přes 20 policistů se dvěma psy vzbuzovalo respekt. Proběhla kontrola dokladů všech osob, při které nebyl zjištěn žádný závažný problém,“ napsal Vronský na svůj Facebook.

Pod příspěvkem, který na Facebooku zveřejnil v noci na sobotu, se objevovala tvrdá odsouzení. „Vy jste musel být v kolektivu oblíben, takovej vzornej svazák a bonzáček,“ napsal jeden komentující.

Jiný připomněl kontroly za socialismu, při kterých StB hledala po hospodách disidenty. „Soudruzi, gratuluju! Vám už do bolševiků chybí jen přistavené antony na odvoz závadové mládeže,“ napsal.

Jednalo se o jednu z kontrol, které policie průběžně provádí. Mě o ní informovali a přizvali k účasti
Michal Vronský, starosta Prahy 3

Starosta se hájí tím, že neohlášené kontrolní akce mají smysl, protože vedou provozovatele klubů, aby si v podnicích zjednali pořádek.

„Můj příspěvek možná někteří pochopili nesprávně. Přirozenou potřebou Pražanů je pocit bezpečí. K tomu se však vážou i preventivní akce, a to především v místech, kde se bezpečnostní problémy skutečně dlouhodobě vyskytují. Paradoxně, i když voláme po bezpečí, nikdo z nás nemá dobrý pocit z toho, že je kontrolován,“ řekl Právu Vronský.

Foto: Facebook Michal Vronský, starosta

Michal Vronský

Jak uvedl, příspěvkem se snažil komunikovat s veřejností. Klub Orion je podle něj kritické místo, na které si občané stěžují přes šest let.

„Před klubem se pravidelně odehrávají ostré rvačky, prostor kolem je znečišťován exkrementy, střepy a odpadky. Největším problémem pro místní je hluk. Problémy kolem Stormu bývaly do značné míry podobné. Současné vedení klubu se ale hodně snaží zmenšovat negativní dopady, mají ochranku, která mírní komplikace, a ráno také uklízejí,“ přiblížil situaci Vronský.

Starosta: Kontroly jsem si neobjednal

Odmítl ale, že by si kontroly v klubech objednal.

„Dojem, že starosta svolává zásahy a úkoluje policii, je naprosto absurdní. Jednalo se o jednu z kontrol, které policie průběžně provádí. Mě o ní informovali a přizvali k účasti asi den předem. Konkrétní místa kontroly jsem se dozvěděl až při akci samotné,“ konstatoval Vronský.

To potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Podle něj byla akce zaměřená na potírání pouliční kriminality, rušení veřejného pořádku a proti nelegální migraci na území Prahy 3 a 9 plánovaná.

Pracovníci radnic městských částí i magistrátu byli o akci policií informováni a zúčastnili se jí. „Pořídit fotografii či záznam z místa policejní akce na veřejně přístupném místě může kdokoli, a samozřejmě s ní volně nakládat či publikovat,“ podotkl Rybanský.

Politici se ho zastali

Při akci policie zkontrolovala přes 900 osob, jedenáct ubytovacích zařízení a dvanáct nočních podniků, mimo jiné i dva zmíněné kluby.

„Policisté řešili několik přestupků ohledně drog, omezili na osobní svobodě šest osob pro protiprávní jednání, například řízení pod vlivem či příkazech k zatčení a dále vypátrali tři osoby v celostátním pátrání,“ upřesnil Rybanský.

Vyhrocenou situaci u klubu Orion potvrzuje i radní Prahy 3 Jan Bartko (Piráti). Policejní akci ale kritizoval.

„Podobné akce podporují stereotypy, že dredaři či jiné skupiny obyvatel jsou automaticky feťáky a kdoví čím dalším, což je nesmysl. Já bych se takové akce nezúčastnil,“ řekl Právu Bartko.

Senátor Marek Hilšer se ale Vronského zastal ve vyjádření pro Právo, ale i v komentářích pod příspěvkem.

„Vronský není komunista ani práskač. Starosta se musí zabývat podněty lidí. Na problémy s porušováním nočního klidu upozorňují sami občané, kteří se nemohou normálně vyspat,“ sdělil Hilšer Právu.

Sám na téma klubu Orion pořádal s občany a politiky Prahy 3 dvě setkání. „U mě v kanceláři bylo více než 50 lidí, kteří si zcela oprávněně stěžovali, a jejich zoufalost ze situace kolem klubu Orion byla zcela autentická a namístě,“ řekl Hilšer.

Policistovi za šílený zákrok přímo před služebnou snížili plat o pět procent. Na jeden měsíc

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám