Hlavní obsah

Policisté při zatýkání postřelili nevinného

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Chyba policejního tipaře málem připravila o život 35letého Vietnamce z Chebu. Minulé úterý proti němu omylem zakročili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v domnění, že jde o nebezpečného ozbrojeného zločince zapleteného do obchodu se ženami.

Foto: archiv Resortu Valachy

Nejoblíbenější jsou valašské frgály tvarohové, hruškové či povidlové.

Článek

"Byl jsem u bratra na večeři a kolem deváté jsem odcházel domů. Otevřel jsem dveře od auta a sedl si dovnitř. Všiml jsem si, že ke mně běží nějaký člověk. Bylo už šero, takže jsem nerozpoznal, o koho jde. Když jsem zvedl ruce s klíčky od zapalování, že nastartuji, ozvala se rána a já uviděl díru v bočním okně a zároveň ucítil hroznou bolest v břiše," popisuje N Guyen U Hai, který v České republice žije již 12 let bez jediného prohřešku proti zákonu a živí se jako tlumočník.

Pak asi na 30 vteřin zavřel oči. "Když jsem je otevřel, zahlédl jsem dírou v okně muže s policejním znakem na rukávu a slyšel jsem, jak na někoho křičí, aby zavolal sanitku. Cítil jsem, jak mi teče krev z těla. Dál si pamatuji, že mi zdravotnice pomohla z auta a sundala ze mne oblečení. Pak za mnou přišel nějaký pán v civilu, dal mi do ruky papír a tužku s tím, abych napsal své jméno a rodné číslo. To už jsem tušil, že si mě s někým spletl," pokračoval.

Zvažuje žalobu na ministerstvo

Lékaři mu ještě ten samý den vyjmuli z těla kulku. "Bylo štěstí, že projektil sklouzl po žebrech a nezasáhl životně důležité orgány," řekl zdravotník, který si nepřál uvést jméno. O tom, že se stal obětí policejního omylu, se dozvěděl až druhý den.

"Když za mnou přišli, ptal jsem se jich, proč po mně stříleli. Řekli mi, že se spletli. Vyfotili si střelnou ránu na těle a můj obličej, vrátili mi klíče od auta a některé věci, které jsem v něm měl. Upozornili mě také na to, že mohu požadovat odškodnění," vybavoval si další kontakt s policií.

Muže, za kterého jej strážci zákona považovali, nezná. "Vůbec netuším, co je to za člověka," konstatoval.

Lékaři ho propustili do domácího léčení teprve včera. Nyní zvažuje podání žaloby na ministerstvo vnitra za narušení osobnostních práv.

Střelbu šetří inspekce

Při zákroku v Chebu měl být zatčen jeden z členů gangu vietnamských kuplířů. Jak v pátek informovala mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová, šestičlenná skupina podezřelých měla lákat dívky z Vietnamu do ČR pod záminkou lukrativního výdělku. "Ve skutečnosti je ale nutili k prostituci v nočních klubech v Chebu, Brně a Praze. Své výdělky musely dívky odevzdávat kuplířům," uvedla Kosinová.

Podle náměstka ředitele Inspekce ministra vnitra Miroslava Borníka je případ postřeleného cizince v šetření. "Přímo na místě incidentu byl přítomen pracovník inspekce. Zahájili jsme vyšetřovací úkony podle trestního řádu," sdělil Borník.

Vina zřejmě není na střílejícím policistovi

Podle jiného zdroje střílejícímu policistovi trest zřejmě nehrozí. "Dostal instrukci, že zakročuje proti zvlášť nebezpečnému pachateli, který je ozbrojen. Pohyb ruky s klíčky od zapalování byl patrně impulsem ke střelbě policisty, který předpokládal, že muž v autě se chce bránit, když předtím nereagoval na výzvu," dodal zdroj.

Opletačky tak bude mít pravděpodobně člověk, který podezřelého špatně označil. "Oba mají podobná jména a částečně se shoduje i jejich popis. To ale není v této komunitě ničím výjimečným. Policie by si v takto závažných případech měla raději ověřit z více zdrojů, proti komu zakročuje," dodal další informovaný zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám