Hlavní obsah

Policisté podvodně zabavili PC hry, nechali si je pro sebe. Vyšetřuje je GIBS

Právo, rav

Velmi nezvyklý případ vyšetřuje od tohoto týdne Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Její pracovníci před třemi dny zjistili, že dvojice mosteckých kriminalistů údajně podvodem obrala prodejce PC her o více než třicet herních nosičů za téměř dvacet tisíc korun, které si pak nechala pro sebe.

Foto: Mapy.cz

Pražská centrála GIBS

Článek

Muži ukázali své služební průkazy, ale představili se smyšlenými jmény a pod falešnou záminkou, že prodejcem nabízené originály her pocházejí z trestné činnosti, nosiče zabavili. Dokonce mu prý vystavili falešný protokol o vydání věci na hlavičkovém papíře teplické policie. Ani jeden z kriminalistů přitom nebyl ve službě.

„Vyšetřovatel již oba obvinil ze spáchání přečinů zneužití pravomoci úřední osoby a z podvodu, které spáchali ve spolupachatelství. Oběma tak v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti.“ sdělil v pátek Právu mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Zřejmě nejde o jediný případ

Inspekce oba kriminalisty zadržela, obvinila, ale jejich další vyšetřování již probíhá na svobodě. „Svým jednáním kriminalisté hrubě porušili povinnosti příslušníků policie, jednali v rozporu se služebními předpisy i zákony. Činnost svěřenou do pravomoci policie tak vykonávali bez právního důvodu a v úmyslu se obohatit,“ doplnil Mitáček.

Zřejmě však nešlo o jediný případ, o čemž svědčí veřejná výzva inspekce dalším občanům Ústeckého kraje, kteří byli vystaveni podobným situacím nebo byli také podvedeni, aby se co nejdříve přihlásili na operační středisko GIBS - 974 839 734, nebo na linku 158.

Reklama

Výběr článků

Načítám