Hlavní obsah

Policisté obvinili kvůli demonstracím na sídlišti Máj 47 lidí

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, orh

Jihočeští policisté stíhají nebo stíhali v souvislosti s nepokoji na českobudějovickém sídlišti Máj v loňském roce celkem 47 lidí. Většinu z nich obvinili z trestného činu násilí na úřední osobě při protiromských demonstracích v období od června do srpna.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policejní zásah proti demonstrantům

Článek

Na tiskové konferenci v Českých Budějovicích to ve středu potvrdil ředitel jihočeských policistů Radomír Heřman s tím, že někteří z útočníků, se už hájili před soudem. Zatím nezaznamenal ani jednu stížnost na postup jihočeských policistů při zmíněných demonstracích.

„Podle správního řádu, který vše přesně upravuje, jsem obdržel jen několik podnětů a ty jsem všechny zodpověděl. Většinou se týkaly označení policistů při zásahu nebo donucovacích prostředků,“ řekl Heřman. Obdržel i několik výtek kvůli zásahu některých neuniformovaných policistů na sídlišti.

Demonstrace v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

„Tito policisté byli ale z jiného kraje, a tak jsem tyto stížnosti podstoupil řediteli, který za ně nesl zodpovědnost,“ doplnil Heřman.

Loňské demonstrace na sídlišti Máj vznikly kvůli potyčce na tamním pískovišti mezi několika místními a Romy. Přes deset lidí včetně policistů bylo při potyčkách během několika demonstrací zraněno a přes dvě stě účastníků pochodů policisté zadrželi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám