Hlavní obsah

Policisté na videu hledali zloděje, našli kolegu

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Chamtivost zřejmě připraví o uniformu dvaatřicetiletého policistu z Poběžovic na Domažlicku. Nadpraporčíka místního policejního oddělení státní zástupkyně v pondělí obvinila z toho, že neoprávněně vybíral z bankomatu peníze na cizí platební kartu, ke které přišel za dosud nejasných okolností.

Foto: Vratislav Konečný

krakowský Wawel, Poláci městu říkají Praha na Visle

Článek

Nepoctivce, kterému kromě ztráty zaměstnání hrozí ještě dva roky vězení, usvědčily jako naivního zlodějíčka záběry z bezpečnostní kamery nad bankomatem.

"Vše začalo v listopadu loňského roku na diskotéce v hotelu Hubertus v Poběžovicích. Jedna z návštěvnic kolem jedné v noci zjistila, že ztratila peněženku, kde kromě finanční hotovosti měla platební kartu a u ní i číslo pinu. Půlhodiny poté už z bankomatu v Horšovském Týně policista vybral peníze," řekla státní zástupkyně Jaroslava Pašková.

Peníze chtěl vybrat o měsíc znovu

Jak se policista dostal ke kartě, je záhadou. "To zatím nevíme. Poškozená tvrdí, že peněženku měla v kapse bundy. Říkala, že pila u baru limonádu. Když ji bylo horko, požádala svého přítele o klíčky od jeho vozu a bundu tam odnesla. Patrně ji na cestě peněženka vypadla na zem a policista, který tu noc hlídkoval, ji našel a nechal si ji," pokračovala Pašková.

Strážce zákona pak bez vědomí nadřízeného vyrazil se služebním vozidlem mimo svůj rajón do asi 15 kilometrů vzdáleného Horšovského Týna. "Z jednoho automatu vybral čtyři tisíce korun a z druhého další dva tisíce. Víc peněz mu bankomat tu noc nevydal, protože na kontě bylo právě pouze šest tisíc," uvedla státní zástupkyně s tím, že policista si kartu schoval a zhruba za měsíc se pokusil vybrat peníze znovu.

Případ vyšetřovali kolegové

Právě pokus o pozdější výběr se policistovi vymstil. "Usvědčil ho záběr průmyslové kamery, na které ho poznali jeho kolegové, kteří případ vyšetřovali. Ti sice měli k dispozici i videozáznam z bezpečnostních kamer z jeho předchozích dvou úspěšných nočních výběrů, ale na nich v té tmě nebyl zřetelně poznat," vysvětlila Pašková.

Ještě než ho kolegové poznali, šel se nadpraporčík sám přiznat svému nadřízenému. "Poté co slyšel od kolegů, že si vyžádali zmíněné záznamy kamer, dostal zřejmě strach, zpanikařil a šel se udat. Doznal, že na kartu vybíral, ale rozumně nevysvětlil, jak k ní přišel," uzavřela Pašková.

Policejní ostuda

Domažlický policejní ředitel Josef Skála řekl, že se za chování svého podřízeného stydí. "Zatím jsem ho postavil mimo službu a až se seznámím s detaily trestního spisu, rozhodnu, zda policistu nechám dál sloužit, nebo ho propustím do civilu za hrubé porušení služební přísahy," dodal Skála.

Policista byl obviněn z trestných činů neoprávněného držení platební karty, krádeže a porušování povinností dozorčí služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám